Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

La farsa de la justícia espanyola ja ni dissimula: Absolts Rato i els acusats per la sortida a borsa de Bankia

El tribunal considera que no hi ha delictes d’estafa ni manipulació de documents

Agències 29/09/2020
Rodrigo Rato, chairman of Spanish savings bank Bankia, rings a bell during its bourse debut in Madrid July 20, 2011. Shares in Bankia made a tepid bourse debut on Wednesday, opening below a deeply-discounted 3.75 euros initial public offering price and sliding further. Bankia, formed from the merger of seven regional banks, raised 3.1 billion euros ($4.4 billion) on Monday when it slashed its IPO price to 3.75 euros at the 11th hour to attract investors amid a spiralling euro zone debt crisis. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS)

L’Audiència Nacional ha absolt els 34 acusats en el judici de la sortida a borsa de Bankia, entre els quals hi havia l’expresident de l’entitat i expresident del Fons Monetari Internacional (FMI), Rodrigo Rato. Tots ells estaven acusats de delictes d’estafa als inversors i de falsedat comptable. En la sentència, de 442 pàgines, el tribunal considera que l’operació va comptar amb l’aprovacío de tots els supervisors, com ara el Banc d’Espanya, el FROB, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i EBA, i que el fulletó de la sortida a borsa incloïa una informació financera i no financera “àmplia i adequada”. A més, també destaca que en el judici només es van exposar “actituds genèrics” dels acusats i no “actes concrets”.

En un context d’injustícies flagrants, i només un dia més tard que la inhabilitació de Torra o els recents judicis de Jordi Pesarrodona i Tamara Carrasco, la justícia espanyola actua a cara destapada refregant que només hi ha perdó per la màfia que envolta les institucions judicials i polítiques espanyoles.