Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La CUP exigeix el traspàs de Rodalies però vol el compromís “inequívoc” del Govern perquè segueixi sent un servei públic

|

- Publicitat -

El diputat de la CUP Xavi Pellicer ha exigit el traspàs “immediat” de Rodalies a la Generalitat coincidint amb la vaga de maquinistes convocada per aquesta setmana. En roda de premsa al Parlament Pellicer ha donat tot el suport als treballadors i ha reclamat que les competències passin a ser de Catalunya per millorar en inversions i condicions laborals. El cupaire ha advertit el Govern que no hi pot haver “ni una ombra de dubte” que el servei seguirà sent públic i ha avisat que el traspàs “no pot ser una excusa per a la privatització”. “Exigim un compromís ferm, clar i inequívoc”, ha insistit.

Pellicer també s’ha referit a les negociacions pels pressupostos de la Generalitat i ha puntualitzat que de moment les converses només han estat “informals”. Precisament per això s’ha queixat que els cupaires, tot i que el Govern els considera soci prioritari, encara no han rebut cap proposta, ni concreta ni general, dels comptes. “Som al mateix punt”, ha resumit el diputat, que ha insistit que cal “un gir de 180 graus” del Govern perquè els pressupostos puguin comptar amb el suport de la CUP.

Publicitat

El diputat cupaire ha recordat que el seu punt de partida és l’acord d’investidura pactat amb ERC i ha reiterat que està “molt lluny de complir-se”. Per això, ha dit, és “imprescindible” que vegin un compliment del pacte, un gir en les polítiques del Govern i partides concretes per a cobrir les necessitats dels ciutadans. “Si volen aprovar-los amb la CUP, nosaltres posem molt clar damunt la taula el que han de fer”, ha dit Pellicer.

Et pot interessar  La CUP defensarà "una nova economia catalana" que ajudi a avançar cap a la independència a la campanya del 12-M

Pressupostos del Parlament
D’altra banda, la CUP també ha confirmat que votarà en contra dels pressupostos del Parlament. De fet, els cupaires ja van votar negativament l’avantprojecte dels comptes a la Mesa. Pellicer ha explicat que per regularitzar les dietes que cobren els diputats s’ha decidit incloure-les dins el mateix sou, de manera que ara l’IRPF l’assumeix el Parlament i no els diputats. Això, segons Pellicer, suposa 1 MEUR més de cost per a la cambra, i per això preveuen votar en contra del que qualifiquen com una “maniobra encoberta d’augment de salaris”.

Moció en defensa del català
Pellicer també ha explicat que al ple d’aquesta setmana, que està previst que comenci aquest mateix dimarts a la tarda, la CUP plantejarà una moció de defensa de la llengua catalana. Els cupaires volen que el Parlament insti el Govern a convocar un pacte nacional per la llengua per fer front a l’emergència lingüística al Principat, i que es faci en un termini de tres mesos. Volen que es faci també a la Catalunya Nord i que es compti amb el suport de la societat civil i entitats culturals dels Països Catalans. A banda, volen que el Parlament demani al Govern complir la llei de política lingüística, així com que faci “una actuació contundent, conjunta i ferma” contra l’Estat en les qüestions en què “intenti seguir amb la destrucció de la llengua”, segons ha explicat Pellicer a la roda de premsa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut