Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

La CUP creu que en “l’actual marc de negociació” no hi ha les condicions per aconseguir l’autodeterminació

Aragonès ha reiterat que l'epicentre del seu debat són l'amnistia i el referèndum, insistint que l'amnistia "no és un punt final" perquè "acabant amb la repressió no fas desaparèixer el conflicte"

|

- Publicitat -

La CUP ha estat el quart grup parlamentari a replicar el discurs que Aragonès va fer el dimarts en el marc del debat de política general del Parlament de Catalunya. La diputada Laia Estrada, que ha estat la primera de la formació a parlar, ha mantingut la reticència que el seu partit fa mesos que sent respecte a la gestió que fan els partits independentistes del conflicte polític amb l’Estat espanyol. Així, Estrada ha afirmat que en “l’actual marc de negociació” no hi ha les condicions per aconseguir l’autodeterminació, i ha demanat vincular l’amnistia amb l’autodeterminació, tot criticant també la feina del Govern.

La diputada de la CUP Laia Estrada considera que en “l’actual marc de negociació” no hi ha recorregut ni les condicions per aconseguir el dret a l’autodeterminació, i que aquestes tampoc es donaran “ni ara ni més endavant si mantenen la seva estratègia”. La diputada anticapitalista s’ha dirigit a ERC i Junts per criticar que estiguin “supeditats” a Madrid i hagin renunciat a defensar la sobirania del país.

Publicitat

Estrada ha emplaçat ERC i Junts a “recuperar els plantejaments de la proposició de llei plantejada al Congrés el 2021, en què l’amnistia anava lligada al dret a l’autodeterminació”, tot reiterant que “és la manera de garantir que no estem només davant una mesura de despenalització” que, amb tot, acabi desactivant el conflicte. La desactivació del conflicte independentista i la mobilització social, a parer de la CUP, són “dues cares de la mateixa moneda”, motiu pel qual la diputada anticapitalista ha demanat que la lluita social i independentisme vagin de la mà. “De res serveixen les lamentacions, cal gent que lluiti. No ens queda més que continuar lluitant de la mà dels moviments populars“, ha reivindicat.

Et pot interessar  Aragonès acusa el PSC de tenir un "discurs derrotista" i a Junts de "només parlar d'ells mateixos" i de Puigdemont

Estrada també ha criticat que “mai tant com ara hi ha hagut tanta gent patint per tenir el sistema col·lapsat”, a la vegada que “mai com ara hi ha hagut tants suïcidis“. També ha carregat contra el retrocés de l’ús social del català, especialment a l’escola.

Al seu torn de paraula, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha garantit a la CUP el seu “compromís” d’utilitzar “totes les eines a l’abast” per avançar cap a l’amnistia i el referèndum. Aragonès ha subratllat que tant el Govern com ERC contribuiran a treballar en aquests dos objectius, “a totes les cambres”. Així mateix, el president ha recordat que hi ha hagut altres conflictes polítics, similars al català, que han trobat solucions que “s’assemblen molt” a la seva proposta de l’acord de claredat, que consisteix en la negociació i en un referèndum d’autodeterminació.

Aragonès ha reiterat que l’epicentre del seu debat són l’amnistia i el referèndum, insistint que l’amnistia “no és un punt final” perquè “acabant amb la repressió no fas desaparèixer el conflicte, perquè la causa segueix viva”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut