Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La comissió de l’Estatut dels Diputats per abordar el cas Dalmases ja té data

|

- Publicitat -

La mesa de la comissió de l’Estatut dels Diputats ha acordat reunir-se dijous de la setmana que ve per abordar el cas del diputat de Junts Francesc de Dalmases, després que l’informe intern arribés a la conclusió que va intimidar una periodista del ‘FAQS’.

Així doncs, el 3 de novembre a les 10 de matí se celebrarà la trobada de la comissió per tractar el comportament de Dalmases amb la sotsdirectora del ‘FAQS’ de TV3, que entrevistava a la presidenta de Junts i llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Publicitat

La comissió està presidida pel diputat de Junts i president de la Comissió de l’Estatut dels Diputats, Jaume Alonso-Cuevillas, que va expressar “dubtes” sobre com procedir en l’expedient disciplinari a Dalmases. Per la seva banda, ERC, els comuns i la CUP van reclamar dimecres la convocatòria de la comissió de l’Estatut dels Diputats tot recordant que “abans de l’estiu” ja havien instat la Mesa del Parlament a “demanar a la comissió que verifiqués i fes un informe” per si la conducta de Dalmases “havia contravingut el codi de conducta” de la cambra.

Possibles sancions

El Codi de Conducta del Parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 a 12.000 euros per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal pels casos molt greus. El text aprovat el 2016 diu en l’article 7.2 que els diputats “han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans”.

Pel que fa als mitjans de comunicació, afirma que la col·laboració s’ha d’orientar “a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada”. Segons l’article 26.2, la Comissió de l’Estatut dels Diputats ha de valorar a través d’un informe si hi ha una possible infracció. Després, la Mesa del Parlament és qui té potestat d’imposar sancions.

Què diu l’article 7.2?

L’article en qüestió exposa: “Els diputats del Parlament han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d’acord amb el principi d’igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra. Aquest capteniment ha d’implicar sempre la utilització d’un llenguatge adequat, i també un sistema de relació fonamentat en la interacció constructiva, cordial i dialogant amb totes les persones i tots els col·lectius sense exclusió”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut