Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La batalla del PDeCAT malmet JxCat de Manresa

|

- Publicitat -

Si bé la disputa per guanyar el tron de l’alcaldia de Barcelona va ser aferrissada fins a l’últim moment abans de conèixer els resultats -on Ernest Maragall va superar Colau per una mica més de sis mil vots- el segon escenari intrèpid es va produir a la capital de comarca del Bages, Manresa, on només deu vots han separat ERC i Junts per Manresa, coincidint en l’inici de la reestructuració de l’espai post-convergent.

Així, l’hegemonia del feu convergent liderada per Valentí Junyent, alcalde en funcions i representant de Junts per Manresa, s’ha estroncat per la candidatura republicana de Marc Aloy. L’antiga CiU però, no ho dona tot per perdut i insta ERC per afrontar la negociació del pacte entre totes dues formacions amb la condició d’una alcaldia compartida. Pel grup municipal, que ha quedat segon per tan sols 10 vots de diferència, seria “el més just, legítim i responsable” i suposaria “respectar els 9.109 manresans que van apostar pel projecte de l’actual alcalde en funcions, Valentí Junyent”. Malgrat que ERC no ho veu així, Junyent insisteix en “l’empat tècnic” i assegura que continuarà liderant el projecte de JxManresa tant si és al govern com a l’oposició. Però, quins han pogut ser els detonants d’aquesta minsa derrota? 

Publicitat

Cal destacar que Manresa va ser de les úniques capitals de comarca on el president Puigdemont no va participar en directe en cap dels actes de la campanya municipal. Però tampoc ho va fer el president Torra. I bé s’han vist els resultats on s’ha potenciat l’efecte Puigdemont. Segons fonts del partit consultades per La República, el sector PDeCAT del conglomerat de Junts per Catalunya va pressionar perquè el president no aparegués al míting en directe a la capital bagenca.

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Per altra banda, el president del PDeCat i veí a Manresa, David Bonvehí, influent en les bases de l’antiga -i encara viva- convergència no va aconseguir confeccionar una llista més transversal al seu poble natal, Fonollosa, aplanant el camí a -l’únic- candidat d’ERC, Eloi Hernàndez i, per tan, futur alcalde del municipi també bagenc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut