Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

JxCat vol que el Govern reclami els deutes pendents de l’Estat amb la Generalitat i els ajuntaments

|

- Publicitat -

JxCat ha registrat una bateria de propostes de resolució al Parlament per al ple monogràfic sobre la gestió del Govern del coronavirus –que va començar aquest dimecres i culminarà demà divendres– en què insta l’executiu de Quim Torra a reclamar els deutes que l’Estat té pendents tant amb la Generalitat com amb els ajuntaments catalans. El grup parlamentari també vol que el Gobierno garanteixi els recursos necessaris per fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de covid-19 mitjançant transferències extraordinàries, situant el sostre de dèficit a l’1% i permetent que els consistoris puguin gastar el seu superàvit i el romanent de tresoreria.

La formació independentista vol que el Parlament insti el Govern a reforçar el sistema educatiu, a potenciar les universitats i els centres de recerca desenvolupant el pacte nacional per la societat del coneixement, a fomentar la innovació i la cooperació entre administracions i empreses, així com a impulsar mesures per “posar el talent del país al servei del país i de la sortida d’aquesta crisi sanitària que ha esdevingut en una crisi social i econòmica”. Així mateix, demana que el Govern doti de liquiditat els ens municipals transferint-los el 100% dels pagaments del fons de cooperació local abans del setembre i destinant “íntegrament” als ajuntaments la recaptació per denúncies interposades pels Mossos d’Esquadra i les policies locals per l’incompliment de l’estat d’alarma.

Publicitat

Les resolucions de JxCat també busquen que el Parlament constati que Catalunya pateix “una asfíxia financera endèmica” derivada del conegut com a dèficit fiscal amb un impacte de 16.000 milions d’euros, un 8% del PIB català, i que a més pateix desinversions, deutes i incompliments per part de l’Estat. El grup parlamentari subratlla que Catalunya genera recursos propis “més que suficients per tal de fer front a les necessitats més immediates i alhora afrontar els reptes futurs que té com a país”, però lamenta que no poder-los gestionar directament “li impedeixen poder avançar cap a la Catalunya del segle XXI”.

Et pot interessar  La proposta de finançament singular del Govern per a Catalunya: recaptar el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions anuals
Publicitat

Opinió

Minut a Minut