Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

JxCat i ERC salven la crisi parlamentària ‘in extremis’

Han "celebrat" un "acord per garantir majories parlamentàries" que els permet ser "coherents" amb el que es va aprovar al ple del dia 2 d'octubre

|

- Publicitat -

ERC i JxCat han “celebrat” en una roda de premsa conjunta un “acord per garantir majories parlamentàries” que els permet ser “coherents” amb el que es va aprovar al ple del dia 2 d’octubre pel que fa a la no suspensió dels diputats empresonats i a l’exili. Han parlat en nom d’ambdues formacions Sergi Sabrià i Eduard Pujol, que han explicat que “l’acord suposa l’entrada, aquesta tarda, d’un document” en què es verifica que el portaveu de JxCat, Albert Batet, té les delegacions de vots de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. ERC, en canvi, parla de substitució del vot de Junqueras i Romeva. La diferència de termes és el que hauria encentat el debat entre ambdues formacions perquè la substitució implicaria -segons JxCat- acatar en major mesura la voluntat del jutge del Suprem, Pablo Llarena.

Amb tot, JxCat i ERC han validat avui l’acord de dimarts al Parlament però apunten a “qüestions formals que cadascú va mirar d’una manera diferent” per “garantir els drets dels diputats”. “No és una qüestió de no entendre com a bo un camí, sinó com a millor una altra opció. Són dos camins que ens porten a la mateixa voluntat política”, ha aclarit Pujol. D’altra banda, Sabrià diu que exigiran les “màximes garanties jurídiques perquè això no sigui impugnable”, tot i que encara no poden saber “què farà o no” C’s.

Publicitat

Pel que fa al fet que els diputats afectats per aquesta situació no estiguin cobrant el seu sou, els portaveus dels partits no han volgut aclarir els passos que faran d’ara endavant, però han explicat que serà una “decisió de caràcter individual” que “s’abordarà diputat per diputat”.  D’altra banda, sobre el fet que hagi costat tant arribar a un acord entre les dues formacions republicanes (hi ha hagut una reunió al màxim nivell durant quatre hores, en què Pujol ha negat que s’hagi posat damunt la taula l’escenari d’eleccions anticipades), el portaveu adjunt de JxCat ha insistit que “no vivim una situació de normalitat i això es tradueix en el dia a dia del Parlament”. En aquest sentit, tot i que no ha negat les disculpes a la ciutadania, ha volgut demanar que entengui “l’excepcionalitat del moment”. “La situació no és la que voldríem cap dels grups, però cal tenir en compte que hi ha persones represaliades”, ha confirmat Sabrià.

Et pot interessar  Sabrià demana a Albiach que "recapaciti": "Situar el Hard Rock com a tot o res és una dicotomia equivocada"

Sobre l’estabilitat del Govern tenint en compte les discrepàncies entre els partits, han assegurat que està “garantida” i que -tot i que no han “negat mai que la situació és molt complicada”- existeix un pla de Govern molt “ambiciós” per “treballar junts”. Amb tot, han lamentat, “ningú ens pot garantir que els efectes de la judicialització de la política tornin a entrar al Parlament”.

AMPLIACIÓ. La Mesa del Parlament avala la fórmula de delegació de vot de JxCat malgrat l’opinió contrària dels lletrats

La Mesa del Parlament ha avalat la fórmula de delegació de vot dels diputats de JxCat malgrat que els lletrats hagin avisat que no s’ajusta a l’acord aprovat al ple perquè parla de delegació de vot i no de designació. Davant d’aquesta situació, C’s, PPC i PSC han presentat petició de reconsideració contra aquesta decisió i ha tornat a quedar en l’aire el ple del debat de política general que estava previst per a les 12 hores d’aquest dijous. Els serveis jurídics del Parlament consideren que hi ha un “defecte formal” en l’escrit presentat per JxCat i que, encara que incloguin les firmes dels quatre diputats afectats, no s’haurien de comptar els seus vots al ple. Tot i així, la Mesa ha acceptat l’escrit, tal com han acordat aquesta tarda JxCat i ERC després de quatre hores de reunió de màxim nivell.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut