Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

JxCat i ERC carreguen contra la “centralització” de Sánchez durant el ple monogràfic de la covid-19

|

- Publicitat -

PSC-Units, comuns i PPC han insistit a demanar eleccions al Govern en el debat previ a les votacions de les propostes de resolució en el ple monogràfic de la covid-19 al Parlament que s’ha celebrat aquest divendres. En canvi, per part de JxCat i ERC han lamentat la gestió feta per la pandèmia per part del govern espanyol. La diputada dels republicans Anna Caula ha criticat que “la centralització mai és la millor eina”, mentre que la diputada de JxCat Marta Madrenas ha descrit la gestió de l’executiu de Pedro Sánchez com una “llosa”.

El diputat de Cs José María Cano s’ha mostrat esperançat que el ple monogràfic sobre la covid-19 sigui un “punt d’inflexió” i que es deixi al costat “allò que ens separa” i se centrin els esforços en salvar plegats “vides i llocs de treball”. El diputat de la formació liberal ha apostat per impulsar des de Catalunya un pla de contingència per abordar la situació, també nous possibles rebrots, que “ningú quedi enrere” i es defensin els llocs de treball. Cano ha recordat que la crisi derivada de la pandèmia afecta “tots els sectors econòmics” i ha emplaçat el Parlament a defensar els llocs de treball i el teixit industrial per evitar que es “destrueixin”. Entre d’altres mesures, ha proposat instar el govern espanyol a flexibilitzar els ERTOS i garantir que els autònoms puguin “sobreviure”.

Publicitat

La portaveu del PSC-Units, Eva Granados, ha criticat que el ple monogràfic sobre la covid-19 s’hagi convertit en un “debat de poca volada” enmig de la crisi entre els socis del Govern i de l’espai d’un dels socis, en referència a JxCat. “Puigdemont ha contraprogramat el ple, aquesta és la situació. Havia de ser un debat sobre la reconstrucció i no un debat preelectoral”, ha afegit. En aquest context, Granados ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que si no té voluntat “de fer res” convoqui eleccions o si més no “digui quan les pensa convocar”. I és que, segons la portaveu dels socialistes catalans, “amb nervis, càlculs electorals i tacticisme, no es fa la feina que demana la ciutadania”. Granados també ha criticat que el Govern no hagi volgut negociar amb l’oposició cap partida pressupostària.

La diputada dels comuns Susanna Segovia ha reclamat eleccions al Govern com la millor manera de sortir d’aquesta crisi, que consideren que l’actual executiu no pot encapçalar. Segovia ha culpat Torra de veure només la palla en l’ull aliè. “Tot el que fa és demanar diners i no parla de com els aconseguirem”, ha criticat. Amb tot, ha reclamat també ajut per aconseguir que el govern espanyol pugui aprovar polítiques, des de la derogació de la reforma laboral a una reforma fiscal justa.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha qüestionat el terme “reconstrucció” per referir-se a l’escenari que cal afrontar després de la pandèmia i ha apostat, en canvi, per “transformar” el model de societat. Segons la diputada, el sistema “està esgotat, no respon als drets i necessitats de la ciutadania i segueix alimentant poderosos en contra d’una majoria popular i treballadora que cada dia ho està passant pitjor”. N’ha posat com a exemple les dades d’inscripció a la Seguretat Social i la precarietat laboral dels sectors principals de l’economia –construcció, turisme i automoció–, que ha urgit a revisar. Així mateix, ha reclamat que es valorin els treballs de cura que han estat protagonistes durant la crisi sanitària i que s’han vist “al límit” tot garantint-los un sou de 1.200 euros mensuals per 40 hores de jornada.

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

El secretari general del PPC, Daniel Serrano, ha tornat a reclamar eleccions al president de la Generalitat, Quim Torra, i li ha demanat que reconegui els errors que s’hagin comès durant la pandèmia de covid-19. El diputat popular ha demanat al Govern que posi recursos, creï les condicions per accelerar la recuperació econòmica i atengui els sectors més vulnerables davant de la crisi socioeconòmica derivada de l’epidèmia. Per aconseguir-ho, ha proposat “racionalitzar la Generalitat” i ha lamentat que en els darrers anys el Govern s’hagi centrat en el procés independentista: “Mentre s’obrien falses ambaixades pel món, es tancaven centres d’atenció primària”.

La diputada d’ERC Anna Caula ha criticat la gestió de la pandèmia feta pel govern espanyol, a qui ha acusat de “centralitzar”. En la seva intervenció, ha retret al grup de Jéssica Albiach –a qui ha dit que admira per la seva manera de comunicar i ser proactiva en les propostes- que registrin iniciatives en què “insten el govern espanyol a fer un munt de coses”: “I mires el govern, i qui hi ha? Comuns i PSC! Doncs anem per la via directa, que ho plantegin al Congrés i ens hi trobaríem gairebé tots”, ha argumentat. També ha criticat Cs per proposar mesures que ja estan implementades i PP per estar emmarcats en “la mentalitat del règim del 78”. A més, ha reivindicat de nou un referèndum.

La diputada de JxCat Marta Madrenas ha iniciat la intervenció agraint el “lideratge” i l'”impuls” del Govern davant la gestió de la pandèmia. Madrenas ha criticat la “centralització” i els decrets d’estat d’alarma en creure que van ser una “llosa” pels interessos de la ciutadania. “Les coses s’haguessin pogut fer millor i diferent”, ha constatat. Madrenas ha argumentat que cal reconèixer el paper “imprescindible” de la societat civil en la crisi i ha enviat un agraïment pes professionals del sistema de salut. Des de JxCat han avisat que la crisi que s’aproxima arriba després d’una crisi econòmica i d’una de tecnològica i ha apostat per posar-se a treballar per combatre-la. Una vegades més, ha reclamat que el govern espanyol permeti als ens locals utilitzar el superàvit generat per poder atendre les necessitats dels veïns.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut