Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

El PSOE fa els deures i demana oficialment el reconeixement del català a la Unió Europea

La petició per a oficialitzar el català, l’èuscar i el gallec podria resoldre's el 19 de setembre

|

- Publicitat -

Comencen a veure’s els primers resultats de l’acord al qual han arribat el PSOE i ERC per tal que els republicans donin suport a la candidatura de la socialista Francina Armengol per presidir la Mesa del Congrés dels Diputats. Una de les condicions imposades per ERC és que l’Estat espanyol demani l’oficialitat de la llengua catalana a les institucions europees, després que es revelés que l’Estat havia mentit flagrantment, ja que mai va demanar l’oficialitat de la llengua tot i afirmar que sí que ho havia fet, i que era la UE qui ho rebutjava. Ara, però, després de les eleccions del 23-J, les quals van donar la clau de la governabilitat espanyola a les formacions independentistes, el PSOE ha fet mans i mànigues per seduir-les, i comença a complir.

El matí d’aquest dijous 17 d’agost, després que ERC hagi confirmat el tancament d’un acord amb el PSOE que inclou demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea, els socialistes han començat a fer els deures. Segons ha sabut VilaWeb, l’ambaixador permanent de l’estat espanyol davant la UE, Marcos Alonso, ha notificat a la secretària general del Consell de la UE, Thèrése Blanchet, la petició per modificar el reglament 1, el qual marca el règim lingüístic de la UE, i fer oficials el català, l’èuscar i el gallec.

Publicitat

La notificació consisteix en una carta que signa el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, i correspon a un dels gestos que el PSOE ha decidit fer per seduir l’independentisme, malgrat tractar-se de demandes ja formulades mesos enrere. La qüestió lingüística ha estat una lluita que s’ha topat amb els menysteniments i falses promeses de l’Estat espanyol constantment, motiu pel qual representants com Carles Puigdemont van demanar “fets comprovables abans de comprometre cap vot”, en no tenir confiança en els partits polítics espanyols. De fet, l’ONG del català Plataforma per la Llengua va revelar recentment que l’Estat mai havia demanat oficialment l’oficialitat del català a la UE, tot i les múltiples reclames dels partits catalans, i que mentia en ser interpel·lat per aquesta qüestió.

Et pot interessar  'Alhora' presenta el seu pla de xoc pel català amb sis mesures per fomentar la llengua

La petició per a oficialitzar el català, l’èuscar i el gallec podria resoldre’s el 19 de setembre, quan el Consell té convocada la seva pròxima reunió. Aquesta trobada del Consell, que tindrà lloc a Brussel·les, estarà presidida per Pedro Sánchez, com a president en funcions de l’Estat espanyol, que aquest any ostenta la presidència rotatòria de la UE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut