Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Junts presenta mocions al Parlament sobre temes acordats entre ERC i PSOE: traspàs de Rodalies i finançament

Junts, que posa en dubte que el traspàs de Rodalies sigui "integral", presenta una moció perquè el Parlament exigeixi a l'Estat un "traspàs integral i complet" del servei

|

- Publicitat -

El Parlament debatrà i votarà el pròxim ple del 12, 13 i 14 de desembre dues mocions de Junts sobre qüestions que ERC ha negociat amb el PSOE en el marc de la investidura: traspàs de Rodalies i finançament. Concretament, volen que el ple del Parlament reclami el traspàs “integral i complet”. Això després que des de les files de Junts hagin criticat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hagi comparegut a la cambra per explicar l’acord amb el PSOE. D’altra banda, la CUP porta a votació del proper ple la seva proposta de crear un grup de treball en el marc de la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament que faci d’observatori sobre l’aplicació de la llei d’amnistia.

El president de la Generalitat va demanar un ple monogràfic sobre Rodalies quan s’estava negociant amb el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. Llavors Junts i PSC no van considerar que fos una prioritat i el van situar per més endavant. Un cop tancat l’acord per a un traspàs que des d’ERC consideren “integral”, Aragonès va ajornar la petició de ple monogràfic, ja que creu que s‘ha de fer més endavant per avaluar com s’està aplicant el traspàs i no ara. Des de Junts posen en dubte que el traspàs sigui integral, com diuen els republicans. El document pactat entre ERC i PSOE estableix un traspàs “per fases” de “com a mínim” la R1, R2 i R3 i constituir una empresa mixta entre Generalitat i Estat per a la gestió del servei.

Publicitat

Enmig d’aquest clima, Junts ha presentat una moció perquè el Parlament exigeixi a l’Estat un “traspàs integral i complet” de Rodalies i dels serveis ferroviaris d’alta velocitat que transcorren íntegrament dins de Catalunya. Així mateix, l’insta a “completar el traspàs amb els serveis i infraestructures necessaris per a dotar el territori d’una oferta ferroviària eficient i de qualitat gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya”.

I també demana a l’Estat la transferència del “finançament necessari per a la gestió dels serveis ferroviaris catalans i el traspàs del personal, el material mòbil, les estacions i la infraestructura, tal com estableix l’Estatut”.

Et pot interessar  Aragonès acusa el PSC de tenir un "discurs derrotista" i a Junts de "només parlar d'ells mateixos" i de Puigdemont

Un altre dels punts del text de Junts demana que el Comissionat pel traspàs de Rodalies es reuneixi trimestralment amb una representació dels grups parlamentaris per tal de “fer un bon seguiment i millora constant de l’acord inicial sobre el traspàs”. El Govern va nomenar fa uns dies Pere Macias com a Comissionat d’aquest àmbit.

Pel que fa a la moció de Junts sobre dèficit fiscal, volen que el Parlament assumeix les conclusions de la comissió del deute històric com a solució del problema de l’infrafinançament. Des de Junts també van manifestar malestar amb ERC perquè, segons consideren, els republicans no van considerar prioritari incloure les conclusions de la comissió d’estudi a l’ordre del dia del ple del Parlament. I es tracta també d’una qüestió acordada entre ERC i PSOE. Concretament el pacte d’investidura preveu una comissió bilateral entre Estat i Generalitat en el primer trimestre del 2024 per aconseguir un “finançament adequat” i la condonació de 15.000 milions del deute de la Generalitat amb el FLA.

La moció de Junts també insta el Govern a “no negociar cap acord que no sigui bilateral i singular per la sobirania econòmica de Catalunya” i “no participar a les reunions multilaterals per la reforma d’un sistema finançament”.

Llei d’amnistia

El ple del Parlament també votarà la proposta de la CUP perquè des del Parlament es faci un seguiment de l’aplicació de la llei d’amnistia. Els anticapitalistes volen que el grup de treball dedicat a aquest tema estigui integrat per dos representants de cada grup parlamentari i s’obri a la participació d’entitats en defensa de l’amnistia. Així mateix, proposen que no acabin els seus treballs fins que es coneguin totes les peticions que la ciutadania faci per acollir-se a la llei d’amnistia. L’informe que realitzi el grup de treball, segons la CUP, s’ha d’elevar a organitzacions, instàncies i organismes internacionals que tinguin com a objectiu la defensa dels drets humans, civils i polítics.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut