Divendres, 21 de gener de 2022 - Edició 1275
La República

Junts i ERC alerten Brussel·les de l’operació de la Guàrdia Civil contra empresaris i polítics independentistes

Pregunten a la CE si les detencions basades en “supòsits insostenibles” denoten un mal funcionament de l’estat de dret

Agències 29/10/2020
Una quinzena d’eurodiputats, entre ells Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Diana Riba i Jordi Solé, desplega la pancarta de Quim Torra davant l’Eurocambra en protesta contra la inhabilitació, a Brussel·les el 7 d'octubre del 2020. (Horitzontal)

Junts i ERC han alertat Brussel·les de l’operació de la Guàrdia Civil contra empresaris i polítics independentistes. Els eurodiputats d’aquestes formacions han preguntat a la Comissió Europea aquest dijous si les detencions basades en “supòsits insostenibles” denoten un mal funcionament de l’estat de dret. Es refereixen sobretot al fet que la investigació que ha desencadenat l’operació apunta cap a una presumpta col·laboració amb el Kremlin i l’enviament de 10.000 soldats russos a Catalunya. “Té el Servei d’Acció Exterior de la UE alguna sospita de la suposada ajuda militar de Rússia que, si fos certa, hauria provocat un conflicte mundial important, ja que hauria desencadenat la clàusula de defensa mútua de l’OTAN?”, pregunten irònicament.

A més, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Jordi Solé i Diana Riba volen saber si la Comissió Europea considera que anomenar l’operació “Volkhov” és una “apologia o banalització del nazisme” per part de la Guàrdia Civil. Volkhov és una ciutat russa que dona nom a una batalla guanyada pels nazis amb l’ajuda de la Divisió Blava, la unitat d’espanyols que va lluitar a favor de Hitler durant la Segona Guerra Mundial.