Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Junts força Colau, que parlava del “rotllo fiscalitzador de la llengua”, a haver de fer un pla d’acció pel català

|

- Publicitat -

El Grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament ha arrencat avui a l’Alcaldessa Ada Colau el compromís de presentar en 3 mesos una mesura de Govern per impulsar i prestigiar l’ús quotidià del català a Barcelona.  El regidor Ferran Mascarell ha adreçat un prec a l’alcaldessa que demana “Que el Govern de la ciutat presenti al plenari de juny 2021 una Mesura de Govern  de prestigi i d’impuls del català a Barcelona que inclogui els compromisos adquirits en la Comissió de Cultura d’octubre 2020 i el Plenari de desembre de 2020. La Mesura haurà d’iniciar l’execució de les parts abans de la fi d’any, i haurà d’especificar el calendari d’execució, l’objectiu concret i numèric a aconseguir, i com se’n farà seguiment. També haurà d’especificar un finançament adequat per a cada mesura inclosa.”

Mascarell ha recordat que a la Comissió de Cultura d’octubre del 2020 i al plenari del mes de desembre passat, el Govern municipal es va comprometre en el desplegament de mesures en favor del català, “però vist que no s’ha avançat en aquell compromís, fem avui aquest prec i demanem que acceptin la proposta de que es presenti en el termini màxim de 3 mesos una proposta de Pacte de ciutat per la Llengua per reforçar el prestigi, l’ús i el reconeixement del català”. “No és res extraordinari que es faci allò que obliga la Carta Municipal, l’Estatut de Catalunya i la mesura de drets culturals que han presentat avui mateix”, ha indicat el regor de Junts. L’alcaldessa ha acceptat el prec, i el regidor Mascarell ha expressat la seva confiança “en que aquesta vegada el prec es converteixi en política efectiva”.

Publicitat

“Espero que siguin conscients que l’ús quotidià del català s’està reduint de manera notable a la ciutat, i alhora que estiguin d’acord en que recuperar i normalitzar l’ús del català implica canviar d’eines i d’actitud per part de tothom, però sobretot obliga l’Ajuntament a fer la seva feina de manera exemplar”, ha exposat Mascarell, que ha indicat que “promoure el català exigeix que cap responsable polític pugui insinuar que parlar de l’estat de la llengua és fiscalitzador o asfixiant…, donar importància a la llengua en els actes institucionals, evitar promocionar activitats festives com el Sant Jordi a través exclusivament d’autors que no utilitzen el català amb l’excusa de que són més mediàtics, rebutjar que cap llengua, per poderosa que es cregui, pugui ser més important que el català”, ha explicat el regidor de Junts. “Cuidar el català és no acceptar que defensar-lo és mal voler al castellà o a qualsevol altra llengua”, ha conclòs Mascarell, que ha agraït l’acceptació del Prec per part de l’Alcaldessa.

Et pot interessar  Junts planteja el 12-M entre un govern liderat per Puigdemont o per Illa, entre ser "nació" o "sucursal"

En el torn de rèplica, Colau ha rebutjat que es faci un ús “partidista” del català. “Aquí no ens hi trobaran mai”, ha assegurat. Per contra, ha defensat que qui ha augmentat el pressupost pel Consorci de Normalització Lingüística des del mandat passat ha estat l’Ajuntament i no la Generalitat.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut