Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Junts diu que l’esmena als pressupostos és “preventiva” i s’obre a retirar-la a canvi de la supressió de successions

Sales denuncia "sucursalisme" d'ERC, i Rius avisa sobre els comptes de l'Estat que "negociaran peça a peça"

|

- Publicitat -

Junts per Catalunya ha presentat una esmena “preventiva” als pressupostos de la Generalitat. Així ho ha assegurat el partit després de registrar-la aquest dilluns al Parlament, pocs minuts abans que finalitzés el termini. Segons ha explicat el portaveu Josep Rius, estan oberts a “retirar-la” si el Govern accepta les seves propostes, sobretot la que fa referència a la bonificació al 99% de l’impost de successions. Per la seva part, la portaveu parlamentària Mònica Sales ha denunciat el “sucursalisme” d’ERC en pressionar Yolanda Díaz per aconseguit el suport dels comuns. Pel que fa als pressupostos de l’Estat, Junts ha recordat al govern espanyol i que no formen part del “bloc de governabilitat” i que negociaran “peça a peça”.

En roda de premsa després de l’executiva d’aquest dilluns, Josep Rius ha explicat que han presentat una esmena a la totalitat “preventiva”, perquè finalitzava el termini al Parlament, i que “respon a la manca de voluntat del Govern per voler pactar els pressupostos”. No obstant això, no ha “tancat la porta” a negociar “si s’accepten totes les propostes que fa Junts”.

Publicitat

“Amb aquesta esmena enviem un missatge al Govern; és preventiva, però tenim voluntat de continuar negociant fins a l’últim minut”, ha defensat Josep Rius.

“Sucursalisme” del Govern

D’altra banda, la portaveu al Parlament, Mònica Sales, ha “lamentat” que el Govern “arrossegui el sucursalisme instant o exigint a Yolanda Díaz el suport dels comuns” als pressupostos de l’Estat. “El canvi de cromos ara intenta posar-lo a pràctica a Catalunya”, ha criticat Sales, que ha reblat: “És impropi d’un govern format per independentistes vincular els pressupostos de l’Estat amb els de la Generalitat. És un error perquè es perd força negociadora”.

Et pot interessar  Capella lamenta que la falta de pressupost impedirà iniciar els 1.700 pisos socials compromesos a Barcelona

Els pressupostos de l’Estat

Preguntat sobre els pressupostos de l’Estat, que el govern espanyol ja comença a preparar, Josep Rius els ha desvinculat de l’acord per a la llei d’amnistia. “Pel que fa a la legislatura espanyola, l’amnistia no comporta cap novetat respecte de l’estratègia negociadora de Junts”, ha deixat clar el vicepresident i portaveu del partit.

En aquest sentit, Rius ha recordat que “no foment cap d’aquest bloc de governabilitat” a l’Estat i que tenen un acord d’investidura, no de legislatura. “Aquesta avançarà a mesura que els acords als quals arribem es vagin complint. Anirem pas a pas i peça a peça, pensant sempre a ser tan útils com sigui possible al conjunt dels catalans”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut