Diumenge, 11 d'abril de 2021 - Edició 990
La República

Joaquim Forn acusa Marlaska d’actuar contra Pérez de los Cobos “només quan s’ha vist atacat”

El pres polític diu que el ministre sempre ha beneït l’actuació policial de l’1-O i que “ha ascendit o condecorat els seus comandaments”

Avatar
Agències 26/05/2020
Pla mitjà de l'exconseller empresonat Quim Forn amb els braços oberts compareixent a la comissió del 155 el 28 de gener del 2020 (horitzontal)

El conseller legítim d’Interior, Joaquim Forn, ha acusat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’actuar contra Diego Pérez de los Cobos “només quan s’ha vist atacat”. D’aquesta manera, Forn ha reaccionat en declaracions a Rac1 al fet que el Ministeri de l’Interior hagi destituït Pérez de los Cobos com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a Madrid per pèrdua de confiança fruit d’un informe sobre les manifestacions del 8-M i el coronavirus. Segons Forn, Marlaska sempre ha beneït l’actuació de la policia i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1-O. “I no només els ha beneït sinó que a la majoria dels seus col·laboradors i comandaments els ha ascendit o bé condecorat”, ha afegit.

Segons Forn, la destitució de Pérez de los Cobos no té res a veure amb a seva gestió durant la tardor del 2017 ja que, segons l’exconseller, el ministre Marlaska ha beneït l’actuació del coronel com a màxim responsable del dispositiu policial durant el referèndum.

“Si Marlaska ara ha actuat contra Pérez de los Cobos ha estat, suposadament, i segons expliquen, quan la Guàrdia Civil que dirigeix ha actuat contra un càrrec socialista”, ha considerat Forn.

L’exconseller també ha assegurat que De los Cobos va actuar “amb premeditació” durant l’1-O: “Va quedar claríssim durant el judici al Suprem que, en cap moment, ni ens els dies previs a l’1-O, ni ens els briefings entre els cossos policials, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia s’havien de coordinar amb els Mossos d’Esquadra; i que la decisió d’actuar unilateralment i amb violència estava presa des de feia temps”, ha afegit.

En aquest context, ha assenyalat que en el judici contra la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional, Pérez de los Cobos “es va amagar” i va eludir totes les seves responsabilitats com a coordinador general. Forn era conseller d’Interior durant la tardor del 2017 i ha estat condemnat per l’1-O.