Edició 2322

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de desembre del 2024
Edició 2322

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de desembre del 2024

Isabel Perelló adverteix que “cap poder de l’Estat” pot donar instruccions als jutges “sobre com interpretar la llei”

La nova presidenta del Tribunal Suprem demana als partits "respecte" i que evitin "atacs injustificats" als magistrats

|

- Publicitat -

La nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló, ha reclamat en el seu primer discurs “a les diferents forces polítiques i als poders de l’Estat” que “respectin la tasca dels jutges i magistrats”, i ha advertit que “cap poder de l’Estat es pot donar indicacions ni instruccions sobre com han d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic”. “Només aquells estats on la divisió de poders està garantida són realment Estats de Dret”, ha afirmat, i per tant cal “salvaguardar la independència judicial davant possibles ingerències externes”.

Publicitat

Perelló ha fet aquestes manifestacions en el seu discurs d’obertura de l’any judicial, el primer que ha pronunciat com a presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem. A l’acte, presidit pel rei Felip VI, hi ha assistit els màxims representants de tots els estaments judicials, a més del ministre de justícia, Félix Bolaños, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

La nova presidenta del CGPJ s’ha posat com a repte “defensar la independència judicial, pedra angular de l’estat de dret”, perquè els jutges i magistrats, ha dit, són “independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei”.

En aquest marc, ha assegurat que els “anys difícils” que aquest organisme ha travessat fruit de la manca de renovació no han provocat “desànim”, perquè els jutges i jutgesses “hem seguit treballant amb total entrega” i perquè “en u estat democràtic i de dret ningú està per sobre de la llei”.

Demana que s’evitin “atacs injustificats” als jutges

Perelló ha admès que les resolucions judicials són susceptibles de crítica, però ha recordat que “les possibles irregularitats” que es puguin produir a la Justícia tenen els seus propis mecanismes de correcció a través de les vies d’impugnació.

“Aquesta crida no significa que hàgim de ser immunes a la crítica”, ha dit, però “sí que apel·la a la necessitat d’evitar atacs injustificats” que al seu entendre “poden arribar a danyar la legitimitat i la reputació de l’Administració de Justícia o dels seus integrants”.

També ha destacat que ella és la primera dona que arriba a la presidència del CGPJ i del Tribunal Suprem. “Avui ha de ser un dia de reconeixement i agraïment a totes les dones del nostre país que al llarg de la història han lluitat per la defensa del dret a la igualtat”, ha dit, i “per acabar amb la immerescuda invisibilitat a què s’han vist sotmeses les dones”.

Et pot interessar  El Suprem cita a declarar Miguel Ángel Rodríguez, mà dreta d'Ayuso, com a testimoni del cas que afecta el fiscal general

El Fiscal General alerta contra l’odi als migrants

En el seu discurs, el Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha advertit que no es pot “abaixar la guàrdia” en la lluita contra la corrupció “ni amb l’exemplaritat institucional ni amb la reducció dels seus recursos”. També ha recordat que la violència de gènere és el “màxim exponent de la vulneració dels drets humans de les dones” i és “inassumible per a qualsevol societat democràtica”.

A més ha destacat la situació de vulnerabilitat en què es troben els migrants i especialment els menors davant la “desinformació que a vegades provoquen les xarxes socials”. La migració, segons Garcia Ortiz, és “una realitat que cal gestionar amb responsabilitat”. “No ens cansarem de repetir el que és obvi: els migrants són, en primer lloc, persones”, ha dit, “amb la dignitat i drets inherents a la seva condició, exactament igual que ho som nosaltres o ho són els nostres fills”.

Per això ha rebutjat que es parli dels migrants “com a mera mercaderia”, “números” o “cromos”, o “el que és més perillós, sembrant llavors d’odi contra aquestes persones especialment vulnerables que pot calar en societats desinformades o manipulades”.

García Ortiz recorda que cal “unificar criteris” en l’aplicació de la llei

Sense fer menció explícita a l’amnistia i a les dificultats per a la seva aplicació per part del Tribunal Suprem, Garcia Ortiz ha recordat que “la seguretat jurídica va intrínsecament unida” a la justícia.

“El dret ha d’anar d’acord amb una interpretació racional i uniforme de la norma, la predictibilitat és un pressupòsit de l’exercici dels drets i del desitjable funcionament i discórrer del trànsit jurídic”.

Segons el fiscal, “un exercici de justícia predictible és una garantia per a la ciutadania en l’exercici i protecció dels seus drets, però també per a l’Administració pública, per a les empreses i per a tots els operadors jurídics”.

Per aquest motiu, el Fiscal General de l’Estat adverteix que davant del “risc de dispersió interpretativa”, el seu organisme ha fet una tasca “d’unificació” en la interpretació de l’ordenament jurídic.

“És el mitjà que el nostre sistema anticipa per a l’aplicació igualitària de la llei, a l’espera de la tasca unificadora que li correspon al Tribunal Suprem”, ha dit, perquè “la igualtat, la justícia i la seguretat jurídica són pressupòsits d’un estat de dret”, recorda, i són “valors que les institucions han de preservar”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut