Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Irídia demana la creació d’una comissió per debatre el model de control als Mossos

L’entitat celebra que s’obri una investigació sobre la lesió de la noia que va perdre un ull en les protestes proHasel

Agències 18/02/2021
Un agent dels Mossos d'Esquadra dispara una bala de foam en el marc dels aldarulls per l'empresonament del cantant Pablo Hasel el 16 de febrer del 2021 a Barcelona.

Irídia ha demanat a tots els grups parlamentaris que creïn una comissió al Parlament per debatre i analitzar “en profunditat” el model de control, avaluació, investigació i sanció del cos de Mossos. Després dels aldarulls en les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasel on una noia va perdre un ull, l’entitat ha assegurat que el debat és “urgent” i ha confiat que en la primera Comissió d’Interior del Parlament es pugui configurar una comissió. Irídia també celebra que els Mossos hagin anunciat que iniciaran una investigació sobre la lesió de la noia que ha perdut un ull.

“És necessari analitzar si els mecanismes de control de les armes foam són suficients per garantir que no torni a passar així com introduir nous mecanismes”, diuen en un comunicat.

L’entitat s’ha ofert a col·laborar amb la investigació per esclarir els fets i “millorar” els mecanismes de prevenció per evitar que es dispari foam a la zona del cap.

L’advocat d’Irídia Andrés García Berrio ha assegurat que tenen constància de fins a tres trets de foam al cap en les protestes de dimecres. Recorda que són armes de precisió i diu que “és molt greu que hagi tornat a passar”, després que ja es donés casos similars en les protestes per la sentència del procés el 2019.

Irídia demana revisar “en profunditat” el model per avançar cap a un de millor que garanteixi els drets humans.