Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Von der Leyen avisa la Xina que donar armes a Rússia “perjudicaria significativament” la relació amb la UE

La presidenta de la CE diu que "desvincular" la UE de la Xina seria un error: "No és ni viable ni desitjable"

|

- Publicitat -

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit aquest dijous el president xinès, Xi Jinping, que donar armes a Rússia “perjudicaria significativament” la relació amb la UE.

En una roda de premsa a Pequín després de reunir-se amb el líder xinès, Von der Leyen ha avisat que “donar armes a l’agressor és una violació del dret internacional”. En l’àmbit econòmic i comercial, Von der Leyen ha dit que ha abordat amb el president xinès “pràctiques injustes” per part de les autoritats xineses contra empreses europees que operen al país i ha advertit que la relació comercial amb Beijing és cada cop més “desequilibrada”.

Publicitat

La desvinculació, inviable

La presidenta de la Comissió Europea ha considerat que “desvincular” la UE de la Xina seria un error i ha apostat per “abordar els riscos”. Per Von der Leyen, la desvinculació d’ambdós territoris “no és ni viable ni desitjable”. “Sigui quin sigui l’instrument, volem resoldre les qüestions amb diàleg, abordar els riscos a través de la diplomàcia”, ha respost així la presidenta de l’executiu comunitari als qui defensen distanciar-se de la Xina davant els riscos que suposa el país.

Malgrat apuntar que la relació comercial continua sent majoritàriament beneficiosa, Von der Leyen ha apuntat que el canvi en l’economia xinesa està creant “distorsions” que “desequilibren” la relació entre ambdós territoris. “Així que hem de reequilibrar aquesta relació sobre la base de la transparència, la predicibilitat i la reciprocitat”, ha assenyalat.

Per resoldre aquestes qüestions econòmiques i comercials que preocupen el bloc comunitari, Von der Leyen ha anunciat que durant la trobada han acordat reprendre el diàleg al més alt nivell en aquestes matèries. Així, ha esperat que aquest es produeixi “com abans millor” i que tingui “resultats tangibles”.

Et pot interessar  [VÍDEO] Almenys 40 morts i un centenar de ferits en un tiroteig a una sala de concerts de Moscou

Pel que fa a la invasió russa d’Ucraïna, la presidenta de la Comissió Europea ha demanat “responsabilitat” a la Xina i ha celebrat la posició de Pequín sobre la necessitat d’evitar un desplegament nuclear. “La posició de la Xina és crucial per a la UE. Té una gran responsabilitat i esperem que jugui el seu paper de promoure una pau justa que respecti la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna”, ha subratllat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut