Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

[Vídeo] L’Espanya profunda celebra el Carnaval amb una gran comparsa de l’Holocaust

Soldats nazis, un gran crematori i jueus vestits amb el pijama de ratlles, el tema escollit pel poble de Las Mesas

Gerard Sesé 25/02/2020
Carnaval nazi Campo de Criptana

El Carnaval és el moment idoni per la festa, la ironia, la burla, la sàtira i l’humor. Tot està permès i el món perd el seny per unes hores.

Però hi ha temes dels quals és molt delicat fer-ne humor i, especialment, si s’hi involucren infants. La manera d’enfocar i tractar certs temes polèmics com el nazisme són els que acaben legitimant la intenció de fer-ne escarni a través de la sàtira o, altrament, queden desautoritzats per si sols si aparenten fer-ne apologia.

No queda gens clar quina era la intenció en aquesta comparsa del poble Las Mesas (Cuenca) que al carnaval de la població de Campo de Criptana (Ciudad Real) va decidir representar l’holocaust nazi, un dels exterminis ètnics més grans del món perpetrar per l’Alemanya de Hitler contra els jueus.

Tal com es pot veure al vídeo d’Europa Press, una part dels disfressats representen els soldats nazis, que custodien un gran crematori. Just darrere hi ha una corrua de jueus vestits amb el pijama de ratlles, única peça de roba que podien usar als caps de concentració. Malgrat la tenebrosa escena, les noies que van de jueves ensenyen cuixa al ritme de la música així com els soldats nazis mostren una matussera coreografia.

Arribaran aquestes imatges a Alemanya?