El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit aquest divendres que les negociacions amb la Unió Europea en el marc de la pausa de 90 dies en els aranzels “no van enlloc”, i ha amenaçat d’imposar uns gravàmens del 50% a partir del juny. En un missatge a la xarxa social ‘Truth Social’, Trump ha tornat a carregar contra Brussel·les, assegurant que la UE es va crear “amb l’objectiu primari d’aprofitar-se dels EUA en comerç”. “Són molt difícils de tractar”, ha assegurat el republicà, criticant les “potents barreres comercials, l’IVA, les penalitzacions absurdes a les empreses” o les “demandes injustes i infundades contra empreses nord-americanes”, que segons ell són el motiu del “totalment inacceptable” dèficit comercial actual.
“Recomano un aranzel directe del 50% a la Unió Europea, a partir de l’1 de juny de 2025. No s’aplicarà cap aranzel si el producte ha estat fabricat o produït als Estats Units”, ha assegurat Trump.
La UE i els EUA mantenen des de fa setmanes negociacions per evitar la guerra comercial, després que s’anunciés una pausa de 90 dies en els aranzels inicials de l’administració republicana. Llavors, Trump va proposar un aranzel “recíproc” del 20% a tota la Unió Europea, actualment suspès, i que amb la nova proposta, s’elevaria fins al 50%.
La pròxima reunió ha de ser aquesta mateixa tarda entre el negociador nord-americà en comerç, Jamieson Greer, i el comissari europeu responsable de Comerç, Maros Sefcovic.
Aranzel del 25% a Apple
A banda de les paraules contra la Unió Europea, Trump també ha amenaçat d’imposar un aranzel “d’almenys el 25%” a Apple en cas que l’empresa continuï fabricant telèfons intel·ligents fora dels Estats Units.
“Fa temps que vaig informar a Tim Cook -el director general d’Apple- que esperava que els iPhones que es venien als Estats Units es fabriquessin als Estats Units, no a l’Índia ni a cap altre lloc” ha escrit en un altre missatge a la xarxa ‘Truth Social’.
Negociacions estancades
El missatge d’aquest divendres per part de Trump arriba en el marc de la pausa de 90 dies que va atorgar la Casa Blanca als seus socis comercials per renegociar els aranzels doants a conèixer el Dia de l’Alliberament. Llavors, Washington va anunciar un aranzel general del 20% a la UE, mantenint alhora un gravamen del 25% sobre l’acer, l’alumini i els vehicles europeus. Arran de l’anomenada pausa, els Estats Units van rebaixar l’aranzel general al 10% -mantenint els de l’acer, l’alumini i els vehicles- i es va obrir un període de negociació.
Si bé els dirigents competents en matèria comercial de Brussel·les i Washington s’han reunit diverses vegades, fonts comunitàries reconeixen que les postures entre la Unió Europea i els Estats Units encara estan molt allunyades. De fet, la Comissió Europea ha demanat en anteriors ocasions “més compromís” a l’administració Trump per posar fi a la guerra comercial, tot reclamant als Estats Units que “defineixin la seva posició” per poder avançar en una solució acordada.
Possibles represàlies
Precisament a principis de maig, la Comissió Europea va presentar un paquet de contramesures aranzelàries contra els Estats Units per valor de 95.000 milions d’euros en cas que les negociacions comercials amb l’equip de Trump acabin fracassant. Segons Brussel·les, l’objectiu darrere aquesta mesura era “estar preparats per a qualsevol escenari”, al mateix temps que tampoc es descartava l’aplicació d’altres eines de resposta com el mecanisme anticoerció.
A banda de l’aplicació de possibles contramesures, l’executiu comunitari també va manifestar la seva intenció d’iniciar un litigi a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) contra els anomenats aranzels “recíprocs” -anunciats el Dia de l’Alliberament- i els aranzels als vehicles europeus i els seus components.
Segons la Comissió Europea, “és inequívoc que els aranzels violen de forma flagrant les normes fonamentals de l’OMC”. En aquest sentit, Brussel·les refermava que “les normes acordades a escala internacional són importants i no poden ser ignorades unilateralment per cap membre de l’OMC, inclosos els Estats Units.
Context previ
Durant la campanya electoral, Trump ja va avisar de la imposició de nous aranzels, una mesura que va aplicar al cap de poc temps de prendre el càrrec. Poques setmanes després d’iniciar el seu mandat, el líder nord-americà va anunciar aranzels del 25% a les importacions d’acer i alumini de la UE, així com a les importacions de cotxes i els seus components. Més tard, Trump va anunciar el que va denominar “aranzels recíprocs” contra la UE, un gravamen general del 20% que pretenia compensar el dèficit comercial del gegant nord-americà amb el bloc comunitari.
Davant els nous aranzels impulsats des de la Casa Blanca, la Comissió Europea va anunciar un primer paquet de contramesures que, segons els càlculs de l’executiu, tindrien un impacte de 21.000 milions d’euros sobre l’economia nord-americana.
Amb la guerra comercial a l’alça, Trump va anunciar el 9 d’abril una pausa de 90 dies sobre els aranzels més elevats, reduint al 10% els gravàmens generalitzats que s’aplicaven a la UE -en comptes del 20%- però mantenint els aranzels del 25% a l’acer, l’alumini i al sector de l’automòbil. Arran d’aquesta acció, la Comissió Europea també va deixar en ‘stand-by’ les seves contramesures. Des de llavors, Brussel·les i Washington han mantingut diverses reunions per trobar una solució acordada, fins ara sense èxit.
En paral·lel a les disputes comercials entre Brussel·les i Washington, els Estats Units també mantenen fronts oberts en altres territoris. Un dels més rellevants és a la Xina, on Trump va proposar imposar uns aranzels de fins al 145% per, posteriorment, suggerir rebaixar-los fins al 30%.
També en matèria comercial, els Estats Units van negociar a principis de maig un acord amb el Regne Unit. Segons els termes pactats, aquest suposaria una rebaixa dels aranzels al Regne Unit a canvi d’un accés més gran per part dels Estats Units al mercat agroalimentari i industrial britànic.