Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Stoltenberg encara veu “possible” que Turquia aixequi el seu veto a l’adhesió de Suècia a l’OTAN a la cimera de Vílnius

El secretari general confia que els aliats donin un missatge "fort i unit" per apropar Ucraïna a l'aliança atlàntica

|

- Publicitat -

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, encara veu “possible” que Turquia aixequi el seu veto a l’adhesió de Suècia a l’OTAN a la cimera de Vílnius. En una roda de premsa conjunta amb el president de Lituània, Gitanas Nauséda, prèvia a la cimera de dimarts i dimecres, Stoltenberg ha admès que no hi ha “garanties” d’un acord, però confia la reunió entre el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, aquest dilluns a la tarda a Vílnius permeti “avançar el màxim possible” en les negociacions. D’altra banda, Stoltenberg també confia que els aliats acordin un missatge “fort i unit” per apropar Ucraïna a l’aliança atlàntica.

Els aliats continuen negociant el “llenguatge precís” de la declaració sobre el futur d’Ucraïna a l’OTAN i el secretari general de l’organització no ha volgut avançar-ne els detalls. Això sí, ha assegurat que a la cimera de Vílnius es reforçaran els “vincles polítics” amb Kíev i espera la participació del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la reunió inaugural del consell Ucraïna-OTAN.

Publicitat

Petició per entrar a la UE

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, reclama a la Unió Europea que “aplani el camí” per a l’entrada de Turquia al club europeu a canvi de facilitar l’adhesió de Suècia a l’OTAN, segons ha informat l’agència estatal turca Anadolu. Des de Brussel·les, la portaveu de la Comissió Europea Dana Spinant ja ha advertit que es tracta de dos “processos separat” i que l’accés a la UE es basa en “mèrits”.

Al seu torn, Stoltenberg s’ha limitat a afirmar que dona “suport a l’ambició” d’Erdogan per entrar a la UE, però no s’ha posicionat sobre les exigències turques a Brussel·les com a contrapartida a permetre l’ampliació de l’OTAN.

Pressió a Erdogan

Erdogan vincula l’adhesió de Suècia a l’OTAN i l’entrada de Turquia a la UE l’endemà que Washington hagi augmentat la pressió sobre Ankara per desencallar l’ampliació. El president dels Estats Units, Joe Biden, va traslladar diumenge en una trucada a Erdogan el seu “desig d’integrar Suècia a l’OTAN tan aviat com es pugui”.

Stoltenberg també ha apressat Turquia aquest dilluns recalcant que “tots els aliats volen veure Suècia dins l’aliança quan abans sigui possible” per “protegir el Bàltic” davant de Rússia, a qui veuen com “l’amenaça més directa” a la seva seguretat. “Realment canviarà la presència de l’OTAN a la regió”, ha apuntat el noruec, tot recordant que Finlàndia s’ha integrat recentment. Just quan s’han complert 500 dies de la invasió russa d’Ucraïna, l’OTAN aspira a segellar a Vílnius el seu domini a la regió del mar Bàltic.

Tot i defensar que les preocupacions sobre “seguretat” d’Erdogan són “legítimes”, Stoltenberg ha recordat que Estocolm ja ha complert amb totes les condicions que Ankara li va exigir a la cimera de l’OTAN a Madrid d’ara fa un any: aixecar restriccions d’exportació d’armes i endurir les lleis de lluita contra el terrorisme.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut