Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Sánchez anuncia que la desescalada tindrà 4 fases i durarà vuit setmanes fins a finals de juny

|

- Publicitat -
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la desescalada es farà per províncies en quatre fases cap a una “nova normalitat” que podria arribar a finals de juny. La unitat territorial seran les províncies però hi podria haver “excepcions” sempre que Sanitat ho consideri justificat. Durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, Sánchez ha explicat que la fase 0 començarà el 4 de maig a tot el territori amb l’apertura d’alguns locals amb cita prèvia. Entre ells, restaurants que facin menjar per emportar. També es podran reprendre entrenaments d’esportistes professionals i de lligues base professionals. El mateix dia, les illes de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, a les Canàries, iniciaran la 1.

Aquesta fase permetrà l’obertura de petits comerços amb “estrictes mesures de seguretat”, l’apertura de terrasses amb un 30% de capacitat, hotels i allotjaments turístics o locals amb horari preferent per als majors de 65 anys.

També podran obrir els llocs de culte amb un terç de l’aforament i els centres d’alt rendiment amb mesures i torns. Al transport, es recomanarà “altament l’ús de mascaretes”.

Publicitat

La fase 2 permetrà obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament només amb serveis de taules, els cinemes i teatres amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals i a monuments amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l’aire lliure i sempre que sigui amb cadires, se’n podran fer els que congreguin menys de 400 persones.

Sánchez també ha anunciat que el curs començarà al setembre i que en aquesta fase 2 els centres ho podran fer amb algunes limitacions, pensant sobretot en els menors de 6 anys amb els pares que treballin fora de casa. També per fer la Selectivitat. Els llocs de culte tindran un aforament màxim del 50%.

En la fase 3 i última etapa es “flexibilitzarà” la mobilitat però amb l’ús recomanat de mascaretes. L’activitat comercial tindrà un aforament del 50% amb distàncies mínimes d’un metre entre persones. També es permetrà l’obertura de platges.

Sánchez ha dit que cada fase durarà un mínim de dues setmanes amb la qual cosa, en el millor dels escenaris, s’arribaria a la última fase a finals de juny. Cada quinze dies s’avaluaran els escenaris i es decidirà si s’avança cap a la següent. En el millor dels casos: la desescalada tindrà una duració mínima d’un mes i mig (sis setmanes) i de vuit a tot Espanya.

Comandament de Sanitat

El president del govern ha insistit que el comandament d’aquestes fases de desescalada serà en exclusiva del Ministeri de Sanitat, que serà qui establirà els rimes diferents segons la situació. “La coordinació cau a sobre el govern d’Espanya, la gestió sobre les CCAA i els ajuntaments”, ha sentenciat.

La desescalada, ha dit, es regirà “per les mateixes regles” a tot l’Estat, i “Sanitat assumirà les decisions que siguin necessàries per anar recuperant l’activitat professional”. “Això no suposa que les decisions siguin uniformes, sinó que la desescalada serà diferent en funció del territori”, ha dit.

Segons Sánchez, aquest és un pla “flexible i adaptatiu” i cal evitar “la impaciència”, i “guiar-nos sempre pel que diuen els experts, perquè amb el nostre comportament podem salvar vides”. “Aquest és el millor patriotisme”.

La fase preparatòria, a tot el territori

La fase 0 o fase preparatòria començarà a tot el territori el 4 de maig, excepte a Formentera i les illes del Hierro, la Gomera i la Graciosa, a les Canàries, que emprendran directament la fase 1. Dissabte dia 2 hi haurà el preludi amb la sortida d’adults per passejar o fer esport i dos dies després s’autoritzarà l’apertura de certs locals com ara restaurants i cafeteries per entregar menjar per emportar sense ús del local.

Perruqueries amb cita concertada

També podran obrir les perruqueries amb hora concertada. Els locals hauran de tenir mostrador, mampara o, quan això no sigui possible, garantir al màxim la protecció individual. S’establirà un horari d’atenció preferents als més grans de 65 anys. Si el servei requereix contacte serà obligatori utilitzar guants o mascaretes. No podran obrir ni els hotels ni els allotjaments turístics excepte excepcions ja regulades.

El teletreball serà “preferent” i es mantindrà l’escalonament en la entrada i sortida dels llocs de feina. A nivell personal, els nens i adults podran fer passejos, es podrà anar als horts familiars sempre que siguin al mateix terme municipal i es recomanarà l’ús de mascaretes al transport públic i en tot tipus d’activitats fora de la llar.

També es podran reprendre els entrenaments d’esportistes professionals de manera individual i les lligues base professionals. Tota l’activitat esportiva serà sense contacte. En aquesta etapa, a més, “s’intensificarà” la preparació de locals públics per encarar la fase 1.

Terrasses al 30%

L’etapa inicial o fase 1 permetrà reprendre parcialment més activitats. En concret, podran obrir comerços sota estrictes mesures de seguretat a excepció de grans centres comercials. Entre elles, un aforament del 30% i distància de 2 metres. Si no és possible, només podrà haver-hi un client a l’interior.

La restauració només podrà obrir terrasses amb una limitació del 30% de l’aforament però podran ampliar el nombre de taules si l’Ajuntament els dona més espai sempre que sigui possible. Als locals, a més, hi haurà un horari preferent per als majors de 65 anys També podran reiniciar l’activitat els mercats a l’aire lliure amb condicions de distanciament i limitació inicial del 25% dels estands habituals.

També podran fer-ho hotels i allotjaments turístics sense poder utilitzar zones comunes.. Els sectors agroalimentaris i la peca reprendran l’activitat i els llocs de culte veuran reduït el seu aforament a un terç de la seva capacitat. Les activitats culturals començaran a reprendre’s amb grups reduïts. També es podrà fer turisme actiu i de naturalesa amb grups limitats.

Els centres d’alt rendiment també podran obrir amb mesures i torns i també ho faran els entrenaments mitjans de les lligues professionals. Per al transport públic, la mascareta serà d’ús recomanat i l’oferta s’incrementarà entre el 80 i el 100%. Els vehicles privats tindran una ocupació limitada excepte per a les persones que resideixin al mateix domicili, que podran viatjar juntes.

Els comerços amb un 40% de l’aforament, a la fase 2

La fase intermèdia o fase 2 implicarà l’obertura de centres o parcs comercials però es mantindrà la prohibició de zones comunes o recreatives. Els espais interiors de les botigues i comerços podran obrir un 40% l’aforament i s’haurà de garantir la distància mínima de dos metres entre clients. En els locals on no sigui possible, només hi podrà haver un client a l’interior. També hi haurà prioritat en horaris per als majors de 65 anys i els mercats podran ampliar el nombre d’estands fins a una tercera part dels habituals.

Et pot interessar  El suposat govern progressista del PSOE i Sumar portarà al Constitucional la ILP per declarar la independència

Els bars i restaurants ja podran obrir els locals interiors amb servei de taula però garantint la separació entre clients entre taules. L’aforament també estarà limitat a un terç de l’aforament. Només es podrà consumir assegut o per emportar. Les discoteques i pubs nocturns encara no podran obrir. Els hotels i allotjaments turístics podran reobrir les zones comunes amb un terç de l’aforament.

També obriran certes activitats recreatives com els cinemes amb moltes limitacions i també es podran fer visites a monuments i sales d’exposicions. Tot amb l’aforament limitat a un terç. Actes en llocs tancats amb un màxim de 50 persones i a l’exterior, no més de 400 i sempre assegudes. Els llocs de culte podran estar al 50% de la seva capacitat.

Fase 3: obertura generalitzada amb limitacions

La fase 3 implicarà més flexibilització però encara amb fortes limitacions i sempre amb l’ús de mascareta recomanada. Aforaments seran del 50% i es mantindrà la distància interpersonal de dos metres. Els mercats a l’aire lliure podran incrementar l’activitat fins al 50%.

Tornen les discoteques i les platges

Els bars i restaurants estaran al 50% garantint la separació dels clients i ja hi podrà haver consumicions a peu dret, sempre que hi hagi una distància mínima d’1,5 metres. Les terrasses tindran un 50% de la capacitat i es podrien ampliar en espai. Les discoteques i pubs nocturns podran reobrir amb una tercera part de l’aforament.

En aquesta etapa també es contempla la reobertura de les platges. El transport públic estarà al 100%, es podria incrementar la ocupació de vehicles i s’autoritzaran les activitats nàutiques recreatives.

Vetlles i casaments

Les vetlles només es podran fer amb un número limitat de familiars a partir de la fase 1 i sempre amb criteris de distanciament social. A la fase 2, es permetran amb un número més gran de persones i es podran fer casaments amb un nombre limitat d’assistents. Tant les vetlles com els casaments podran ampliar el nombre de persones –tot i que no s’ha concretat- en la tercera fase.

Sanitat decidirà si hi ha excepcions

Sánchez ha insistit que la unitat territorial serà la província però que hi podria haver “excepcions” amb unitats més petites sempre que el Ministeri de Sanitat ho consideri justificat. Per tant, les CCAA podran fer propostes diferenciades d’uns d’un mateix territori però hauran de comptar amb el vistiplau del govern espanyol.

Províncies estanc

Sánchez ha explicat que es limitaran els desplaçaments entre províncies per evitar contagis. “El plantejament és que la mobilitat interprovincial es produeixi quan s’arribi a la fase de nova normalitat”, ha dit, és a dir, un cop culminades les quatre fases del procés. Això, segons Sánchez, no significa que per motius laborals els ciutadans no es puguin desplaçar, però no es podrà fer, per exemple, per anar a la segona residència. Els viatges a segons residències només es podran fer durant la segona fase i sempre que siguin a la mateixa província.

Les sortides de la gent gran, el 4 de maig

La gent gran podrà sortir a fer passejos a partir de dilluns 4 de maig, quan comença la fase 0. Estaran limitats en el temps i l’espai. A partir de la fase 1 podran tenir contacte social però amb una sèrie de normes que es fixaran en una ordre ministerial. Els contactes hauran de ser dins la mateixa província. Les residències d’avis no podran rebre visites de familiars i amics fins a la fase 3. Estaran regulades. A la fase 2 es podran visitar persones en centres en discapacitat però no gent gran.

El doble de llits d’UCI

Sánchez va anunciar dissabte que presentaria aquest dimarts el pla de desescalada. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, van entregar al president diumenge l’informe de recomanacions sanitàries per a l’estratègia de transició que, segons Sánchez, guiaran els criteris a seguir per afrontar cada fase.

L’informe contempla els paràmetres que han de complir els diferents territoris per poder iniciar la fase de relaxament del confinament. Entre ells, garantir la capacitat assistencial. Per una banda, amb la disponibilitat d’un doble circuït per a pacients amb covid-19 i sense i, per l’altra, disposar del doble de llits UCI respecte a la capacitat prèvia a la pandèmia o la identificació d’espais que permetin un increment de fins al triple de la capacitat, a més de poder disposar de manera immediata, en cas de necessitat, d’alternatives d’hospitalització suficient.

En l’àmbit de l’atenció primària, estableix que cal garantir la capacitat de diagnòstic precoç i d’aïllament del casos d’infecció. Entre les mesures proposades, hi ha la configuració de centres específics per a sospitosos de la covid-19, circuïts separats per a l’atenció presencial de persones amb simptomatologia o el reforç de l’atenció domiciliària.

El segon àmbit, fa referència a la vigilància epidemiològica. En aquest sentit, contempla establir mecanismes de transmissió d’informació dels indicadors específics que permetin una “alerta i resposta” ràpides. Si no es poguessin garantir aquests mecanismes, preveu que es prenguin mesures per assegurar, almenys, la transmissió dels resultats de les proves PCR directament als laboratoris.

Aïllament de casos

En tercer lloc, hi ha la identificació i contenció de fonts de contagi. Això inclou el diagnòstic de “totes” les persones asimptomàtiques amb PCR o altres proves diagnòstiques; l’aïllament precoç habilitant hotels o altres instal•lacions amb supervisió de casos lleus, en cas que no sigui viable l’aïllament domiciliari; identificar i posar el quarantena els contactes i identificar els possibles punts de transmissió col•lectius (residències, centres sociosanitaris o presons).

Finalment, estableix mesures de “protecció col•lectiva”. Entre elles, el distanciament social entre persones de fins a dos metres, les mesures d’higiene (rentat de mans freqüent amb gels o solucions hidroalcohòliques) o “reforçar” l’ús de mascaretes per a la població general.

El document també recomana la “identificació de les àrees geogràfiques amb capacitat de preparació adequades, amb situacions epidemiològiques i de risc homogènies”. Una recomanació que s’incorpora a través del sistema de desescalada “asimètrica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut