Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Nou clatellot de l’ONU a Espanya per un cas amb menors

|

- Publicitat -

És un no parar: l’Organització de les Nacions Unides ha tornat a renyar Espanya. Amb el rerefons ben recent dels insults del Tribunal Supremo espanyol a l’òrgan internacional un cop demanés la llibertat dels presos polítics, ara, el Comitè de Drets dels infants de l’ONU ha tornat a tirar de les orelles Espanya.

El motiu, aquest cop, per un cas de violació de drets de menors. El cas fa referència a les polèmiques proves de determinació de l’edat pels menors migrants que arriben sols a l’Estat i la insistència de la Fiscalia en no donar validesa als documents d’identitat que porten, és a dir, no es creu que siguin menors i els tracta com adults. Aquest fet viola diversos dels articles de la Convenció dels drets de l’Infant, subscrits per Espanya, i deixa als menors migrants totalment desprotegits i sense poder exercir els seus drets com a nens.

Publicitat

Tal com explica Publico.es, segons dues resolucions d’aquest comitè en resposta a dues denúncies de l’ONG Fundación Racíes, l’Estat espanyol va vulnerar els drets de dos menors als quals va declarar majors d’edat tot i els documents oficials que provaven que tenien menys de 18 anys, segons ha denunciat l’organització madrilenya.

Una corrua d’articles vulnerats

Segons el mitjà citat, el Comitè de l’ONU considera que el procediment de determinació de l’edat a què va ser sotmès “no va comptar amb les garanties necessàries per protegir els seus drets reconeguts en la Convenció” i per tant Espanya va violar els articles 3 i 12 de la Convenció i també afirma que Espanya no va respectar la identitat de l’infant al negar-li valor probatori a tots els documents oficials, sense analitzar la seva validesa i sense confrontar les dades amb les autoritats del seu país d’origen, el que viola l’article 8 de la Convenció (interferir en la seva identitat). De la mateixa manera, l’ONU assenyala una violació de l’article 20 (l’obligació de l’Estat de protegir i assistir al menor) i el 24 (reconeixement del dret de l’infant a gaudir dels serveis per al tractament de les malalties) i que deixar-lo al carrer va augmentar el seu grau de vulnerabilitat.

Et pot interessar  SOS Costa Brava exigeix la protecció “urgent” del 30% dels ecosistemes marins i terrestres de Catalunya

En el seu dictamen, el comitè obliga Espanya a “proporcionar a l’autor una reparació efectiva per les violacions sofertes, inclòs oferint-li l’oportunitat que regularitzi la seva situació administrativa”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut