Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

#MarcaEspaña Un guàrdia civil passa d’heroi a frau en descobrir que es va inventar un rescat èpic

Anava a ser guardonar per salvar la vida de menors immigrants a Melilla i tot va ser un invent

Gerard Sesé 02/12/2019
Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil/ EP

Dia darrere dia, la Marca Espanya ens ofereix noves entregues i nosaltres no ens cansarem d’explicar-vos-les. De nou, el protagonista de la història és un agent de la Guàrdia Civil que ha passat de ser un heroi del cos a un vil mentider.

La Sala Militar del Tribunal Suprem ha confirmat la suspensió de sou i feina per deu dies d’un guàrdia civil destinat a Melilla que va aconseguir certa notorietat pública l’abril de 2017 per una actuació aparentment heroica relacionada amb el rescat de diversos menors immigrants de l’interior d’una cova que s’havia incendiat. La investigació encaminada a atorgar-li la Creu del Mèrit de la Guàrdia Civil va desvirtuar la seva versió i va ser finalment sancionat.

Els fets van tenir lloc el 16 d’abril de 2017, quan el guàrdia civil participava en una actuació en l’anomenada Costa de la Alcazaba contra dos menors que havien sostret una motxilla de l’interior d’un vehicle. En arribar a una zona de coves l’agent es va adonar del que semblava ser un incendi i segons l’informe oral que va fer als seus superiors -i al Delegat de Govern en Melilla- va entrar a la cova de manera heroica el lloc i va auxiliar i va rescatar a diversos menors que presentaven símptomes d’intoxicació.

La informació oberta per tal d’atorgar-li la distinció va revelar una sorpresa, ja que van aparèixer testimonis que explicaven una versió ben diferent. Les indagacions van concloure que l’agent no va rescatar a cap persona de la cova, “és més, no va arribar a entrar-hi, limitant-se a actuar fins on li exigeix ​​la seva condició de guàrdia civil, sense haver posat en risc la seva vida, ni salvar tercers”. És a dir, tot un frau.

L’agent va al·legar al Tribunal Suprem i tampoc li va donar la raó i recorda les mentides que aquest va explicar al delegat del Gobierno a Melilla i als periodistes que el van entrevistar per a diferents mitjans de comunicació locals i nacionals “pel seu aparent heroisme”.