Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

L’OTAN convoca una reunió extraordinària de ministres d’Exteriors per l’Afganistan

Sánchez presidirà dijous una reunió interministerial sobre l’evacuació

Redacció 18/08/2021
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha convocat per a aquest divendres una reunió extraordinària dels ministres d’Afers Exteriors de l’Aliança que es desenvoluparà de manera virtual amb l’objectiu de coordinar-se i cercar un “enfocament comú” pel que fa a la situació de l’Afganistan: “He convocat una reunió virtual extraordinària dels ministres d’Afers Exteriors de l’OTAN aquest divendres 20 d’agost per continuar amb la nostra estreta coordinació i discutir el nostre enfocament comú sobre l’Afganistan”, ha anunciat el noruec a la xarxa social Twitter.

Els ambaixadors dels aliats ja es van reunir divendres passat per avaluar la situació davant l’avanç dels talibà, però la d’aquest divendres serà la primera reunió a nivell ministerial de l’Aliança Atlàntica des que els islamistes es fessin el diumenge passat amb el poder del país asiàtic i forcessin la caiguda del govern afganès amb la seva arribada a Kabul.

En una roda de premsa aquest dimarts, Stoltenberg va culpar del “col·lapse” de l’Afganistan als líders polítics del país i va demanar als insurgents que permetin la sortida de tots els ciutadans que decideixin fugir de l’Afganistan: “Part de les forces de seguretat afganeses van lluitar amb valentia però van ser incapaces d’assegurar el país perquè, en última instància, el lideratge polític afganès va fracassar en fer front als talibà i aconseguir la solució pacífica que els afganesos desitjaven desesperadament”, va afirmar.

El secretari general de l’OTAN va assenyalar en la mateixa compareixença que la prioritat principal de l’organització en aquests moments és organitzar una evacuació segura tant del seu personal i del dels aliats, així com del personal local que ha col·laborat durant aquests anys amb les missions desplegades.

Semblantment, el president del gobierno, Pedro Sánchez, presidirà aquest dijous una reunió per videoconferència d’un grup de treball interministerial per “supervisar” l’evacuació de ciutadans espanyols i col·laboradors afganesos de Kabul. El grup està integrat pels responsables d’Exteriors, Defensa, Interior, Migracions i Sanitat. En un comunicat, La Moncloa remarca que la trobada ve “precedida per múltiples converses del president amb els ministres implicats i diverses trobades de nivell tècnic a càrrec de representants dels departaments”. L’executiu de Sánchez preveu que demà dijous aterri a Espanya el primer avió amb repatriats de l’Afganistan.