Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’expresident de Croàcia canta les quaranta a Sánchez per la repressió a Catalunya

|

- Publicitat -

L’expresident de Croàcia, Stjepan Mesic, ha advertit en una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, la seva “preocupació genuïna” per les “condemnes draconianes” els líders independentistes catalans. A la missiva, que ha avançat TV3 i a la qual també ha tingut accés l’ACN, Mesic assegura que el referèndum de l’1-O “no era legal a Espanya” però que al celebrar-lo, els independentistes “només van expressar la seva opinió”. Així, assegura que en “molts països” la seva condemna es pot interpretar com “un càstig per defensar una opinió política”. Mesic, que va ser president de Croàcia entre el 2000 i el 2010, diu que malgrat que és reticent a interferir en “afers interns” creu que la situació catalana pot tenir “repercussions”.

“La causa, però també la raó d’aquesta carta és la meva preocupació genuïna sobre les possibles repercussions de deteriorar encara més les relacions entre Madrid i Barcelona, ja que podria tenir un impacte negatiu no només en la immensa majoria dels ciutadans espanyols, sinó també en el posicionament internacional del vostre país”, afirma Mesic a la carta dirigida a Sánchez.

Publicitat

Mesic va anunciar al novembre que impulsarà un comitè de personalitats polítiques i socials per donar suport als líders independentistes empresonats i condemnats per l’1-O. L’exmandatari croat es va reunir el mes passat amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch.

Mesic sempre ha afirmat que és “partidari del diàleg” entre Catalunya i Espanya. A Iugoslàvia, va ser presoner polític. “Crec fermament que ningú hauria de ser empresonat pels seus punts de vista i aquest és el dret fonamental de qualsevol ciutadà europeu”, va destacar l’expresident croat en declaracions a l’ACN a Croàcia el novembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut