Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’Eurocambra toca el crostó a Borrell per la manca de dones a la política exterior de la UE

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu ha demandat aquest divendres que hi hagi més presència de dones en el Servei Europeu d’Acció Exterior, que dirigeix ​​l’alt representant, Josep Borrell, i que l’organisme integri la perspectiva de gènere en la seva acció internacional, cosa que veuen clau per a la resolució de conflictes.

Així ho ha reclamat l’Eurocambra en un informe aprovat amb 477 vots a favor, 112 en contra i 94 abstencions, en què es demana a Borrell que posi remei a la infrarepresentació de la dona en el Servei Exterior europeu. Actualment les dones són només un 31,3%  dels comandaments mitjans i un 26% dels llocs d’alta direcció, davant el 40% de la Comissió Europea.

Publicitat

El text posa el focus en la diplomàcia comunitària, però també a l’Executiu europeu, en les agències de la UE i als Estats membres, als quals demana que tinguin en compte en el seu funcionament la desigualtat de gènere i altres formes de discriminació com el racisme, el sexisme i el classisme.

El ponent de l’informe, l’eurodiputat d’En Comú, Ernest Urtasun, ha lamentat que la UE no té un enfocament exterior amb perspectiva de gènere i ha defensat que la Unió i dels Vint han d’abraçar una visió transformadora de la seva política exterior que “asseguri la representació i la participació de la dona en el lideratge polític i la presa de decisions”. Per Urtasun, la UE hauria de donar exemple en aquesta matèria i aplicar principis d’igualtat en les seves pròpies institucions.

La desigualtat de gènere és notable en matèria de política exterior i defensa en el bloc europeu. Dels Vint països de la UE sol sis tenen dones al capdavant del Ministeri de Defensa i només tres compten amb una ministra d’Exteriors.

Et pot interessar  Puigdemont avisa qui va "qüestionar" l'exili que l'opinió de l'advocat general del TJUE mostra que calia "perseverar"

Més dones en la resolució de conflictes 

L’informe de Parlament Europeu subratlla el paper “instrumental” de les dones en la resolució de conflictes, indicant que la participació de dones en negociacions de pau i seguretat està vinculada a major prosperitat econòmica i avenços de seguretat i una pau més democràtica i sostenible.

Per això reitera la importància que la UE garanteixi la participació de les dones en les activitats de mediació de crisi i prevenció de conflictes.

També remarca que la Comissió i el Servei Exterior donin suport als drets i la salut reproductiva, així com l’accés a l’avortament legal i segur i mètodes anticonceptius per tallar la pobresa i l’explotació de la dona.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut