Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’avís de Gerard Furest sobre la llei d’educació al País Basc: “Volen liquidar la immersió”

El filòleg critica que el PNB i EH Bildu es carreguin la immersió en euskera "per abraçar un model plurilingüe a la valenciana"

|

- Publicitat -

El filòleg i portaveu de la sectorial educativa de la Intersindical-CSC, Gerard Furest, ha compartit una reflexió sobre els efectes de la nova llei d’educació al País Basc, que tanca la porta a un model central en la immersió lingüística en euskera.

“Ara de debò, aquest gir de guió que acabarien sent el PNB i EH Bildu els que es petarien la immersió en euskera per abraçar un model plurilingüe a la valenciana amb projectes adaptats ‘segons context’, us l’esperàveu, o no?”, ha qüestionat Furest en un fil a Twitter.

Publicitat

El professor de català també ha lamentat que, en comptes de fomentar el model D d’immersió en euskera a l’escola pública, es decideixi “liquidar” la immersió. “Que Déu els agafi confessats”, ha afegit, tot remarcant que el fet que no només passi als Països Catalans “no és cap consol”.

I és que, com informa El Salto amb la nova llei es transforma l’actual sistema de models lingüístics —A, B i D—, vigent des de 1993 i per donar pas a un model centrat en el nivell de coneixement de les llengües. Tampoc no s’estableix mecanismes d’avaluació externa per a acreditar la competència d’idiomes i es responsabilitza els equips docents de “valorar els nivells obtinguts”.

Fer inviable la immersió

Furest ha considerat que si els resultats del model “no són tan bons”, seria millor “aprofundir i estendre les metodologies immersives”, així com formar millor l’equip docent per no rebentar la immersió “des de dins i fer-la inviable”. Finalment, el filòleg matisa que el fil és un advertiment perquè s’elimini o reformuli la llei.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut