Diumenge, 25 d'octubre de 2020 - Edició 822
La República

La família Franco denuncia Espanya al TEDH per “greu discriminació”

La demanda l’han presentat els néts del dictador sanguinari per l’exhumació de la mòmia del Valle de los Caídos

Redacció
Redacció 06/03/2020
Familiars de Franco treuen el fèretre del dictador de la basílica del Valle de los Caídos el 24 d'octubre del 2019 (horitzontal)

Algú es podria imaginar la família Hitler denunciant Alemanya per considerar que ha vulnerat els seus drets? Podria ser un gag dolent del Polònia. A Espanya, però, un fet com aquest no només no és humor ficció sinó que és tota una realitat que ja ha passat: La família Franco ha denunciat Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Els descendents del sanguinari dictador autoritari consideren haver patit una “greu discriminació” per part de l’Estat i basen la seva demanda en el dret a la vida privada i familiar, prohibició de discriminació i dret a un procés equitatiu.

La demanda l’han presentat els néts de Francisco Franco davant el TEDH per l’exhumació del dictador. La família confia que Estrasburg condemni a Espanya per haver tret la mòmia del Valle de los Caídos sense el seu consentiment i per negar-los un enterrament a la catedral de l’Almudena, demandes que ni el Suprem ni el Constitucional van atendre en el seu moment.

Si el TEDH declara ara que els seus drets van ser vulnerats, segons explica ElConfidencial, la sentència obligarà al Gobierno a pagar-los una indemnització, però en cap cas obriria la porta al fet que les restes de Franco es retornin. De moment, Estrasburg ha de decidir si admet a tràmit l’escrit, en el cas s’obrirà un termini perquè l’Executiu presenti al·legacions.

Sigui com sigui, a Espanya, el feixisme no només segueix sent legal i vigent, sinó que es creu amb prou forces per a reptar l’Estat. Una demostració més que la transició espanyola, tan aclamada pels partits que sostenen el règim del 78, només va canviar la façana d’Espanya però no pas els seus fonaments.

Relacionats