Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

JxCat i ERC demanen explicacions a Robles per gastar 2.100 milions en blindats per a l’Exèrcit en plena pandèmia

El projecte 8×8 va quedar paralitzat a finals de l’any passat i ara Defensa accepta un pressupost d’una societat anònima formada per Indra, Santa Bàrbara, Sapa i Escribano

Redacció 18/05/2020
Margarita Robles, ministra de Justícia / PSOE

JxCat i ERC han demanat explicacions al Ministeri de Defensa per impulsar el projecte del vehicle blindat 8×8, amb un cost aproximat de 2.100 milions d’euros, en plena crisi sanitària generada pel coronavirus.

Les dues formacions han qüestionat la compra en dues iniciatives registrades al Congreso al Senado. Junts ha demanat la compareixença de la ministra Margarita Robles a la Cambra Alta mentre que ERC ha preguntat al Congrés perquè el Gobierno doni explicacions per escrit.

El projecte 8×8 va quedar paralitzat a finals de l’any passat quan Defensa va decidir deixar desert el contracte perquè no va acceptar l’oferta presentada per Santa Bárbara Sistemas.

La passada setmana Defensa va anunciar que el projecte tornava a posar-se en marxa en acceptar la formació d’una Societat Anònima integrada per Indra, Santa Bàrbara, Sapa i Escribano, per a adjudicar el contracte durant el tercer trimestre de l’any.

En el seu escrit, ERC pregunta al Gobierno si considera “una prioritat” destinar 2.100 milions d’euros de l’erari públic a la indústria armamentística en plena crisi de la Covid-19 i defensa la possibilitat que aquesta quantitat es destinés a la investigació científica i mèdica per evitar noves pandèmies.

Segons recorda, les mesures per fer front al coronavirus han generat “tensions” a les arques públiques i dificultats per fer front a les despeses corrents, de manera que insisteix en la necessitat que l’Executiu espanyol revisi les seves “prioritats” de despesa.

“¿No li sembla al Gobierno que aquests 2.100 milions d’euros destinats a fabricar armament no estarien millor invertits a intentar garantir les proteccions socials que s’han anat aprovant per Reial decret i que afecten milions de ciutadans?”, qüestionen els republicans.

En el mateix sentit, Junts vol que la ministra de Defensa expliqui aquesta decisió al Senat, segons ha registrat aquest dilluns, tenint en compte que el projecte ha estat impulsat “en aquests moments de profunda crisi sanitària i econòmica”.

Precisament, Robles té previst comparèixer aquest divendres davant la Comissió de Defensa al Senat per exposar les línies generals del seu Departament i detallar les actuacions de les Forces Armades en l’Operación Balmis de lluita contra el coronavirus. Junts podrà aprofitar aquesta oportunitat per preguntar pel 8×8 encara que no estigui en l’ordre del dia de la compareixença.