Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Illa confirma que a partir de diumenge 21 de juny es podrà circular amb llibertat per tot l’Estat

El ministre espanyol també anuncia que obrirà fronteres l’1 de juliol i que ho farà “amb seguretat”

Redacció 12/06/2020
Imatge conjunta de Salvador Illa i Fernando Simón

A partir del diumenge 21 de juny es podrà circular amb llibertat per tot el territori de l’Estat espanyol un cop finalitzi l’estat d’alarma, independentment que per llavors hi pugui haver zones com la Comunitat de Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona o altres províncies que no hagin culminat totes les fases del pla de desescalada.

Així ho ha aclarit aquest divendres en roda de premsa des del Palau de la Moncloa el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, per explicar els canvis de fase que entraran en vigor aquest dilluns 15 de juny, quan tan sols Galícia abandoni l’estat d’alarma i entri en la nova normalitat.

La resta d’Espanya estarà en fase 3, amb l’única excepció de la Comunitat de Madrid, les províncies castellanolleoneses de Salamanca, Àvila, Segòvia i Soria, Barcelona i la seva àrea metropolitana i part de Lleida.

Illa, acompanyat de doctor Fernando Simón, ha explicat que sense l’instrument de l’estat d’alarma no és possible restringir de manera general un dret fonamental com l’estat d’alarma que ha demostrat la seva eficàcia i que l’executiu tornarà a utilitzar si cal.

Sense l’estat d’alarma, Simón ha explicat que la legislació actual només permet procedir a confinaments “quirúrgics” de la població, com pugui ser limitant els moviments de grups de persones determinades que hagin estat en contacte amb algun infectat.

Obrir fronteres l’1 de juliol

El ministre de Sanitat, també ha reiterat que l’Estat espanyol obrirà les fronteres amb altres països el pròxim 1 de juliol, tot i la recomanació de la UE per als seus socis de permetre la mobilitat entre ells des del pròxim dilluns, i ha subratllat que es farà en aquest moment “amb seguretat” tant per als visitants com per als espanyols.