Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Suprem dels EUA deroga el dret d’avortament avalat des de fa 50 anys per la Constitució

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem dels EUA ha sentenciat aquest divendres 24 de juny que el dret a l’avortament vigent al país des de fa 50 anys ja no és avalat per la Constitució. D’aquesta manera, ara el dret queda sotmès a la legislació pròpia de cadascun dels 50 estats del país. El 1973, l’anomenat cas ‘Roe contra Wade’ va donar rang constitucional al dret de les dones a interrompre de manera voluntària l’embaràs. Ara, aquest dret queda derogat en l’àmbit federal, i ja hi ha càlculs que indiquen que 26 estats també el prohibiran en els seus cossos legislatius particulars. La sentència ha comptat amb el vot contrari a l’avortament de sis dels magistrats, els considerats conservadors, i amb el vot favorable a mantenir-lo dels tres progressistes.

A principis de maig ja hi havia hagut una filtració de la sentència que apuntava cap al desenllaç que avui s’ha conegut. A partir d’ara, s’estipula que 13 dels 26 estats que podrien derogar la llei de l’avortament a les seves legislacions tenen ja a punt lleis que es podrien activar en els propers dies.

Publicitat

Algunes veus ja han alertat que la decisió del Suprem crea, de facto, dues Amèriques, la que sí permetrà l’avortament i la que no ho farà, i han lamentat, a més, que les persones més vulnerables des del punt de vista econòmic seran les que resultaran més perjudicades perquè, entre d’altres, no es podran permetre, per exemple, viatjar a un dels estats on sí podrien avortar.

La raó principal darrere la derogació d’un dret federal que ha estat vigent des de fa mig segle és la composició del Tribunal Suprem, amb sis magistrats conservadors i tres progressistes, una distribució molt difícil de canviar pel fet que els càrrecs són vitalicis.

Reacció del President Joe Biden
Joe Biden ha afirmat que aquest divendres 24 de juny és un dia “trist” per al país, després que el Tribunal Suprem, amb sis magistrats conservadors -tres dels quals han obtingut el càrrec durant el mandat de Donald Trump- i tres progressistes, hagi anul·lat el dret a l’avortament suportat per la Constitució dels EUA. El president nord-americà ha subratllat que el Suprem ha “retirat expressament” un dret constitucional al poble nord-americà “que ja havia reconegut”. “No l’han limitat, simplement se l’han endut. Això no s’havia fet mai a un dret tan important per a tants nord-americans. Però ells ho han fet, és un dia trist per al Tribunal i per al país”, ha afirmat en una compareixença davant dels mitjans.

Biden ha alertat que avui mateix molts estats nord-americans republicans posaran en marxa lleis per abolir el fins ara dret constitucional als seus territoris. Un fet que, ha advertit el president dels EUA, posarà “en perill” la salut de les dones i les enfrontarà a conseqüències penals. El mandatari nord-americà, que ha lamentat que la majoria conservadora del Tribunal Suprem “s’ha endut literalment el país 150 anys enrere”, ha lamentat que les dones econòmicament més dèbils seran les grans perjudicades per la mesura, i ha subratllat que la seva administració farà tot el que estigui a les seves mans per “protegir-les”.

El president ha acabat la intervenció davant dels mitjans demanant a les persones que estan en contra de la decisió del Suprem que qualsevol protesta que vulguin fer la duguin a terme de manera “pacífica”, i ha subratllat que, amb la decisió, la majoria conservadora del Suprem demostra “com n’està d’allunyada de la societat nord-americana”. Per això ha indicat que aquesta “no ha de ser l’última paraula” i ha convidat els disconformes a exercir el seu dret a vot perquè no ho sigui.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut