Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Regne Unit ajorna la compareixença de Ponsatí i demana a Espanya “aclarir l’euroordre”

|

- Publicitat -

La consellera d’Educació a l’exili, Clara Ponsatí s’havia de lliurar a les autoritats escoceses el dijous 7 de novembre, però el Regne Unit ha ajornat la compareixença.

El motiu és que s’ha de revisar amb exactitud “la garantia europea d’arrest” abans de passar a l’Estat des del qual s’està sol·licitant l’extradició. Així ho explica el seu advocar Aamer Anwar.

Publicitat

De fet, un fet similar va passar amb l’euroordre de Llarena a Bèlgica, que va haver de ser traduïda. Segons la defensa de Ponsatí, a primera hora d’aquest matí ha arribat el mandat traduït per Ponsatí i ara les autoritats del Regne Unit estan revisant el document de petició d’extradició.

Anwar, que assegura que també han fet la seva pròpia traducció durant les últimes 24 hores, fa una primera anàlisi del text: “sembla que hi ha contradiccions fulgurants en un text que divaga i que s’estén fins a unes 59 pàgines, que va des de ‘Rebel·lió’ a ‘Sedició’, mentre que Clara Ponsati és acusada de sedició quan només es mencionen els motius breument en dues pàgines, sense claredat sobre el seu paper”.

També recorden que l’argumentació comença “amb les activitats del moviment independentista des del desembre de 2012, tot i que Clara Ponsati només va tornar a ser consellera d’Educació el 14 de juliol de 2017”.

Per tant, l’euroordre ha estat retornada a Espanya per sol·licitar aclariments, cosa que significa que Ponsati no compareixerà a l’Oficina de Policia d’Edimburg el dijous 7 de novembre i s’ha cancel·lat la vista judicial.

Es preveu que Ponsatí es lliuri a les autoritats el dijous 14 de novembre a les 11 hores. Anwar conclou que “els intempestius motius d’extradició per part d’Espanya haurien de ser una font de vergonya profunda per a ells.”

I és que el Regne Unit ha rebutjat tramitar l’euroordre contra Ponsatí perquè la considera “desproporcionada” d’acord amb la legislació del país. En una notificació al ministeri de l’Interior espanyol, l’oficina britànica encarregada de processar les euroordres diu que l’ha revisada un advocat especialitzat però que “no ha estat certificada” i que per tant, el país “no prendrà cap altra mesura” per detenir Ponsatí. El Regne Unit obre només la porta a reconsiderar la decisió si Espanya envia “informació sobre l’historial delictiu previ de la persona o qualsevol altra informació relativa a la gravetat de la infracció”. En aquesta situació, les autoritats britàniques competents tornaran a “avaluar” la seva “decisió de no certificar l’euroordre”.

Et pot interessar  'Alhora', la candidatura conjunta de Ponsatí i Graupera, aconsegueix els avals necessaris per presentar-se al 12-M

“Hem guanyat una batalla, però no la guerra”

Aamer Anwar ha alertat que no s’activarà l’euroordre al Regne Unit fins que Espanya “completi correctament” la petició d’extradició. Després que les autoritats britàniques s’hagin negat de moment a tramitar l’euroordre contra Ponsatí perquè la consideren “desproporcionada” d’acord amb la legislació del país, el seu lletrat escocès ha assegurat que el procediment continua però que l’exconsellera no passarà a disposició judicial fins que el Tribunal Suprem proporcioni “més informació sobre el delicte de sedició” pel qual se l’acusa. “Hem guanyat la batalla, però no la guerra”, ha advertit. Així, demà no s’entregarà a Edimburg com tenia previst i quedarà a l’espera dels pròxims passos del tribunal espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut