Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Divisió entre el PSOE i Unidas Podemos en la votació de l’Eurocambra que demana bons de recuperació

|

- Publicitat -

La votació de l’Eurocambra que demana bons de recuperació ha evidenciat les posicions dividides del PSOE i Unidas Podemos sobre com ha de ser el pla de recuperació econòmic de la Unió Europea. Els socialistes han donat suport a la resolució que reclama als governs europeus un paquet que inclogui “bons de recuperació garantits” pel pressupost de la UE. En canvi, Podemos s’ha abstingut perquè el text “no està a l’altura del moment” i fa una “menció deliberadament confusa” sobre els bons. En aquest sentit, lamenten el fracàs d’una esmena presentada pels ecologistes que exigia “la mutualització d’una part substancial del deute que s’emeti per combatre les conseqüències de la crisi”.

Una frase que el PSOE va donar suport però no va prosperar pel vot contrari de populars, liberals i ultradretans.

Publicitat

El text final pactat entre populars, socialistes i liberals no fa una menció expressa a la mutualització del deute i simplement s’oposa a la mutualització del deute “existent”.

Vot dels eurodiputats catalans

Els tres eurodiputats de JxCat han donat suport a la resolució final aprovada. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s’han abstingut en la votació de l’esmena del grup Verds/ALE, on s’integra ERC, que demanava la mutualització del deute, però han votat a favor d’una esmena també fallida de l’Esquerra Unitària (GUE/NGL) que demana “bons del Covid-19” perpetus i sense interessos emesos pel Banc Central Europeu.

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, s’ha abstingut en la votació de la resolució final en línia amb el seu grup parlamentari que considera el text insuficient. Riba sí que va donar suport a l’esmena sobre la mutualització del deute, però va votar en contra de l’esmena del GUE/NGL. Des d’ERC lamenten que l’esmena ecologista no prosperés per només uns 40 vots.

Et pot interessar  Ultimàtum d'Aragonès a Sánchez: no hi haurà acords aquesta legislatura si no negocia el finançament singular

L’eurodiputat dels Comuns Ernest Urtasun ha sigut un dels impulsors de l’esmena ecologista sobre la mutualització del deute i s’ha abstingut en la votació de la resolució final. Urtasun també va donar suport a l’esmena del GUE/NGL on s’integra Podemos.

Per la seva banda, Javi López (PSC) i Jordi Cañas (Cs) han donat suport a la resolució que reclama als estats un paquet econòmic ambiciós per frenar la recessió causada pel covid-19. López sí que va donar suport a l’esmena dels Verds/ALE en línia amb el vot del PSOE, mentre Cañas hi va votar en contra.

L’esmena dels Verds va ser rebutjada amb 282 vots a favor i 326 en contra, mentre que la del GUE/NGL va caure amb 71 vots a favor i 587 en contra.

La resolució aprovada a aquest divendres al Parlament Europeu no és vinculant, però pretén influenciar les discussions que tindran els caps d’estat i de govern la setmana que ve sobre la resposta econòmica i els nous macropressupostos de la UE que requeriran el vistiplau de la cambra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut