Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

Crida antimilitarista al País Basc a posar un Guernica al balcó aquest diumenge

Polèmica fins a l’últim moment perquè el govern d’Urkullu volia prohibir l’ofrena floral

Redacció
Redacció 25/04/2020

Grups antimilitaristes han fet una crida a la ciutadania perquè col·loqui el diumenge a les finestres i balcons imatges del quadre ‘Guernica’, de Pablo Picasso, al costat del lema “Despeses militars per a necessitats socials”, coincidint amb el 83 aniversari del bombardeig.

Les agrupacions Bake-Ekintza Antimilitarista, Emakumeok Gerraren Aurka, Kakitzat i Alternativa Antimilitarista Kem-Moc Nafarroa expliquen que la pandèmia fa evident que s’ha de “deixar d’invertir en armes per fer-ho en salut i educació”.

També hi ha hagut polèmica perquè el Departament de Seguretat del Govern basc havia prohibit al principi l’ofrena floral prevista pel consistori al cementiri de Zallo en homenatge als morts en l’atac aeri, en considerar que “no tenia encaix” per l’estat d’alarma decretat pel Gobierno.

Ara, però, sembla que demà es permetrà un acte simbòlic: es limita a un màxim de quatre persones l’assistència a les tres ofrenes florals previstes en el programa, que inclourà també toc de sirenes i encesa d’espelmes als balcons.