Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Biden, sobre la mort de Priogzhin: “No em sorprèn”

Alemanya i França admeten “dubtes raonables” sobre les causes de l’accident del líder de Wagner

|

- Publicitat -

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquest dijous no estar sorprès per la mort del líder del grup Wagner, Yevgeny Priogzhin. “No tinc informació concreta sobre què ha passat, però no em sorprèn”, ha afirmat Biden en declaracions als mitjans nord-americans. “No hi ha massa que passi a Rússia que no tingui Putin darrere”, ha afegit, agregant però que no sap “prou” sobre el cas per determinar si el Kremlin és realment darrere de l’incident aeri. França i Alemanya també han expressat dubtes sobre les causes reals de l’accident d’avió, i han apuntat al Kremlin. El ministre i portaveu del govern francès Olivier Véran ha dit que tenen “dubtes raonables” sobre les circumstàncies de la mort de Priogzhin.

Preguntat en una entrevista a France 2 sobre si estava d’acord amb les afirmacions de Biden que poques coses passen a Rússia sense que Putin hi estigui darrere, Véran ha dit que “com a norma general, és veritat”.

Publicitat

Per la seva banda, la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha afirmat que la mort de Prigozhin forma part de la llista de morts “poc clares” que hi ha hagut a Rússia en els últims anys.

“No és casualitat que el món immediatament miri cap al Kremlin quan un exconfident desacreditat de Putin de sobte cau literalment del cel dos mesos després d’intentar un motí”, ha dit la política alemanya.

El grup de mercenaris Wagner es va rebel·lar contra Rússia a finals de juny després d’haver estat repetidament crític amb l’estratègia del Ministeri de Defensa a Ucraïna i d’haver acusat l’executiu rus de deixar els seus homes desemparats i sense recursos per lluitar.

La revolta es va aturar amb un acord amb el Kremlin, que permetia al líder de Wagner establir-se a Bielorússia i anunciava que no hi hauria processaments per l’aixecament.

Uns dos mesos després, però, Priogzhin ha mort després que s’estavellés un dels jets privats de la seva empresa, on viatjaven en total una desena de persones.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut