Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Illa ensabona Borrell i la seva “comunicació directa”

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha lloat aquest dissabte el paper del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, de qui ha dit que practica una “comunicació directa” i que “arriba” a la ciutadania. Illa també ha admès que “a vegades se salta codis diplomàtics”, després que el socialista animés aquesta setmana als europeus a baixar la calefacció per tallar els llaços econòmics amb Rússia. D’altra banda, el cap de la oposició ha tornat a considerar “important” que el president Pere Aragonès hagi “rectificat” i assisteixi finalment a la conferència de presidents d’aquest diumenge a La Palma. Illa ha celebrat que “s’abandoni ja la política sense sentit de la cadira buida”.

En la cloenda de la jornada del PSC ‘Amb mirada de dona’, celebrada aquest dissabte al matí a la seu del partit a Barcelona, Salvador Illa ha sortit al pas de les crítiques que ha rebut aquesta setmana Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea. El líder dels socialistes catalans ha manifestat que senten “orgull” pel paper que està jugant el seu col·lega en aquests moments, i ha posat en valor “la seva capacitat d’anàlisi” i la seva “comunicació molt directa” que –ha assumit- “a vegades se salta codis diplomàtics, arribant a la ciutadania”. Illa ha lloat també “l’encert” del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per com ha “posicionat” Espanya davant el conflicte.

Publicitat

Sense abandonar la crisi a Ucraïna, Illa ha tornat a dir que és important que Pere Aragonès hagi decidit finalment assistir a la conferència de presidents extraordinària de La Palma, on s’ha d’abordar prioritàriament la gestió del conflicte armat i els seus efectes a l’Estat. “La ciutadania demana unitat, acords i pactes; i una política diferent: que treballem plegats, sense cridòria per superar un escenari de crisi creat pel sàtrapa Putin”, ha reflexionat, en relació a l’assistència del president a la trobada.

Crítiques a Feijóo per Castella i Lleó
El primer secretari del socialistes catalans s’ha referit també al recent pacte de govern a Castella i Lleó entre el PP i VOX, i ha dit que l’ha “sobtat” que dirigents populars com Alberto Núñez Feijóo “ho vulguin esquivar com una cosa del passat”. Illa ha dit que la presència de VOX en un govern autonòmic és un fet “rellevant” i un “pas endavant” de l’extrema dreta que no es pot obviar.

Et pot interessar  Puigdemont amenaça de retirar el suport a Sánchez “si Illa fa un Collboni” després del 12-M

En el mateix sentit, i en el context de la jornada sobre igualtat de gènere que ha clos amb el seu discurs, el cap de l’oposició ha celebrat la “força poderosa i central” del feminisme i s’ha comminat a “no permetre” que es qüestionin els drets de les dones, en referència als postulats de l’extrema dreta. “Vénen temps complexos i ens hem de servir d’un pacte real per la igualtat”, ha reblat Illa oferint el PSC a acords i pactes a tots els nivells per aquest objectiu. Illa també ha remarcat que el seu partit és obertament “abolicionista”, quant al debat dins del propi feminisme sobre la prostitució.

‘Amb mirada de dona’
En el marc de la jornada ‘Amb mirada de dona’, la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha reclamat la implicació dels homes en la lluita per la igualtat de gènere, el principal repte que afronta la nostra societat avui, ha dit. Romero ha aprofitat per manifestar que veu el Govern “una mica despistat en temes de gènere” i, més emfàticament, ha impugnat l’acord del PP amb VOX al govern de Castella i Lleó i el que representa en termes de “negació” de la violència masclista, entre altres. La diputada del PSC al Congrés i responsable de polítiques de gènere del partit, Sònia Guerra, també s’ha referit a l’aliança del PP amb el “feixisme” de VOX.

La jornada s’ha centrat en el paper de les dones en els àmbits de la intel·ligència artificial i la cultura. El partit ha organitzat dues taules rodones, la primera de les quals ha comptat amb María José Rementeria, líder de l’equip d’anàlisi de vincles socials del departament de Ciències de la Vida de Barcelona. Supercomputing Center; Karina Gibert, directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la UPC; i Montserrat Guardia, membre del Consell Assessor de l’Observatori de la ètica en la Intel·ligència Artificial de Catalunya. La segona taula ha tingut com a protagonistes la directora artística del TNC Carme Portacelli, l’escriptora Clara Usón i la directora de cinema Laura Mañá.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut