Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Iceta demana a ERC deixar l’autodeterminació per més endavant

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a ERC que no vulgui iniciar el diàleg a partir de l’autodeterminació i deixi aquesta qüestió per més endavant quan es vegi si es crea la confiança per plantejar-la. “Si comences amb el que ja saps que és gairebé impossible, vas parlant de diàleg però no estàs per la feina”, ha afirmat en una entrevista a ‘La Xarxa’. Segons Iceta, la primera reunió d’ahir entre PSOE i ERC és una “bona arrencada” i ha assegurat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, vol que hi hagi un acord però “no qualsevol acord” perquè, segons ha afegit, “no tot és possible”.

Segons Iceta, en una negociació primer s’han de trobar els terrenys per acostar posicions i deixar per un altre moment les qüestions que allunyen més les dues parts. “Es tracta de saber què es pot fer ara i que trigarà més per evitar frustracions”, ha argumentat.

Publicitat

En aquest sentit, ha insistit que no es pot començar un diàleg a partir de les posicions que l’altre part no comparteix i ha defensat que primer s’ha de trobar un camí que permeti avançar i, si es genera una confiança, “potser arribarà el moment que es podrà plantejar una qüestió amb la què hi ha una diferència antagònica”.

Segons Iceta, acceptar el marc legal no vol dir necessàriament “resignació a no canviar-lo mai” i ha recordat que les mateixes lleis recullen mecanismes de reforma que requereixen unes majories determinades.

Iceta ha dit que li sembla bé que ERC demani garanties i que no ofereixi un “xec en blanc indefinit”. Segons, el primer secretari del PSC, hi ha “terreny” per negociar i ara cal deixar que treballin els negociadors.

El líder del PSC creu que de cara a la reunió de dimarts de la setmana que ve el PSOE posarà una oferta sobre la taula ja que “en la segona reunió tothom ha d’anar preparat per veure el terreny possible de trobada”. “He parlat amb Sánchez i ell vol que hi hagi un acord. També es veritat que no qualsevol acord. No tot és possible”, ha afegit. I ha posat com a exemple que el PSOE no acceptaria que ERC plantegés que es renunciï a la Constitució.

Et pot interessar  Aragonès pregunta a Illa per què prefereix el "cafè aigualit per a tothom" a un finançament singular "just"

Iceta no descarta una reunió entre presidents dels dos governs però ha avisat al president de la Generalitat, Quim Torra, que les seves declaracions compliquen que hi hagi una reunió entre presidents. I ha posat d’exemple que ahir el president català va venir a donar la raó a una persona que aposta per “extremar el conflicte”. “Per què vols que t’agafin el telèfon? Millor que no te l’agafin”, ha afegit. I en aquest sentit, ha instat Torra a “reflexionar”.

Asens defensa que el més important és tirar endavant la investidura i que després es podrà continuar negociant

Al seu torn, el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, s’ha dirigit a ERC per demanar-li que sigui “raonable” amb les seves condicions per a la investidura i que no tingui la temptació de fer “tacticisme”. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, Asens ha defensat que ara és el moment de tenir “molta cintura, pragmatisme i posar llums llargues”. En aquest sentit, a diferència d’ERC, Asens ha defensat que “hi ha pressa” per investir Pedro Sánchez i que una vegada es posi en marxa la legislatura es podrà continuar negociant. “És imprescindible que es pugui investir ràpidament per poder seguir dialogant”, ha conclòs.

Asens ha explicat que no demanen a ERC que doni els seus vots “gratis” i ha admès que els republicans han de posar les seves condicions. Però davant de l’escenari polític actual, ha avisat que “els enemics estan creixent i que el temps corre en contra nostre”, en referència a l’auge de Vox i a la possibilitat d’un acord entre PSOE i PP en cas que es frustrés un govern de coalició entre socialistes i Unidas Podemos.

“Demanem a ERC que faci cas del moment històric i no frustri una esperança. Sabem quina és l’alternativa, una repetició electoral amb Vox en ascens i una coalició del PSOE amb el PP. Que no donin arguments a tota aquesta gent”, ha resumit.

Pel que fa al calendari, Asens ha defensat que els ciutadans necessiten que hi hagi un govern “ja” i ha considerat que després de la investidura ja hi haurà molts altres moments en què s’haurà de seguir negociant amb el PSOE com, per exemple, en el marc dels pressupostos de l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut