Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Greu espifiada de Borrell: La seva indiscreció hauria impedit una transferència de caces a Ucraïna

La tafaneria de l’Alt Representant de la UE va fer que revelés una operació secreta

Redacció 11/03/2022
Josep Borrell, alt representant de l'UE

La manca discreció li ha passat una mala jugada a Josep Borrell. Segons explica El Mundo, els Estats Units i els aliats europeus acusen l’Alt Representant de la UE per Afers Exteriors d’haver impedit una transferència de 28 caces de Polònia a Ucraïna per una indiscreció que hauria revelat l’operació secreta.

Així ho afirma el diari de Washington Politico en un reportatge en què no només l’assenyalen com a causant del fracàs d’aquesta operació, sinó que també el culpen d’avançar una decisió que no havia estat consensuada pels aliats de l’OTAN i que no comptava amb el consens del Govern estatunidenc.

“La transferència [dels avions] hauria estat possible d’haver-se mantingut l’acord entre bastidors, però això va ser impossible després que Josep Borrell, el responsable d’Afers exteriors i de Seguretat de la UE, declarés de manera inequívoca a la premsa el 27 de febrer que el bloc anava a subministrar caces bombarders a Ucraïna”, exposa Politico.

L’article també parla de la reacció: “L’anunci va ser un xoc per a molts, inclosos els aliats en les capitals europees de l’Est, que volien que la transferència es fes de manera discreta”. Les fonts d’aquesta afirmació són “alts càrrecs estatunidencs i europeus”, encara que el diari no dona noms.