Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Govern català i espanyol es reuniran la setmana que ve per intentar revertir el tancament de Nissan

Budó diu que no es plantegen nacionalitzar l’empresa nipona i admet que se senten “enganyats”

Àlex Huguet
Àlex Huguet 29/05/2020
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, conversen pels jardins de la Moncloa el 26 de febrer del 2020, en el preàmbul de la primera reunió de la taula de diàleg. Pla general. (Horitzontal)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que els executius català i espanyol es reuniran la setmana que ve per intentar buscar possibles solucions i revertir el tancament de les tres plants de Nissan a Catalunya. En una entrevista a Onda Cero, Budó ha afegit que aquesta trobada és fruit de la trucada d’aquest dijous entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. D’altra banda, la portaveu ha assegurat que la nacionalització de Nissan no està sobre la taula del Govern i que “en cap moment” s’ha parlat d’aquesta qüestió. Segons Budó, el Govern se sent una mica “enganyat” per l’empresa nipona i ha admès que la decisió “sembla bastant irreversible”.

Budó assegura que el Govern no té cap dubte que l’Estat farà “el que tingui a les seves mans” per revertir la situació de Nissan a Catalunya tot i que ha afegit que són molt conscients de les dificultats. De fet, segons Budó, “la decisió sembla bastant irreversible” però tot i així ha insistit que es faran tots els intents “fins a l’últim minut”.

Després que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, hagi suggerit nacionalitzar Nissan i que la CUP ho hagi reclamat directament, Budó ha assegurat que el Govern en aquests moments no s’ha plantejat aquesta qüestió com a solució. A través de Twitter, Rufián ha afirmat que “nacionalitzar Bankia per salvar un banc és d’estadista però que nacionalitzar Nissan per salvar 23.000 treballadors és de comunista”.

Preguntada per si el Govern es planteja reclamar a Nissan el retorn de les subvencions dels últims anys, Budó ha respost que el Govern no els hi posarà fàcil el tancament. “Sortirà car i no serà fàcil”, ha advertit per després afegir que el Govern demostrarà que la decisió de Nissan és “equivocada”. Tot i així no ha entrat en detalls sobre fins on arribarà al Govern i s’ha limitat a dir que l’executiu “farà el que faci falta”.