Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Giró demana als bancs que “reconsiderin la seva posició” per avalar les fiances requerides pel Tribunal de Cuentas

|

- Publicitat -

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, confia que els bancs “reconsiderin la seva posició” respecte al decret per al fons de 10 milions d’euros per avalar les fiances de 5,4 milions per la política exterior dels 34 excàrrecs del Govern requerits pel Tribunal de Cuentas.

Així ho ha explicat aquest diumenge, després que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) hagi avalat el decret i el Parlament l’hagi validat. Giró ha argumentat que va parlar “amb les sis entitats que tenen presència a Catalunya” i que sabia que la majoria es posicionarien en contra.

Publicitat

El decret serveix “per cobrir la presumpció d’innocència de 34 servidors públics. Penso que no té cap risc financer, comercial, tècnic o jurídic”, ha dit Giró, que ha insistit que és legal i que els diners es retornaran, a més, amb una comissió comercial. Per tant, que suposaria una oportunitat d’inversió important, tot i que és possible que alguna ombra allargassada hagi intentat assegurar la negativa dels bancs.

Quan s’ha preguntat als tres membres de la junta de l’Institut Català de Finances que van dimitir dilluns passat el motiu de la seva dimissió, Giró ha assegurat que ell es va adonar que tenien el mandat caducat i que ells mateixos van decidir fer-ho “en veure tots els titulars i les amenaces que hi havia” abans que l’ICF decidís avalar els càrrecs del Govern.

Giró ha negat ser optimista pel que fa a la gestió dels fons europeus per fer front a la crisi del coronavirus, perquè “dels 24.000 milions d’euros que havien de ser, 1.400 seran per a Catalunya”, i el seu ús no es decidirà al territori català sinó que vindran en projectes definits, en les seves paraules, i ha insistit a gestionar part dels fons.

En referència als propers pressupostos de la Generalitat, ha assegurat que estan mantenint converses amb la CUP, que “fins ara van molt bé”, i ha mostrat la seva voluntat de posar-se d’acord amb ERC per negociar els pressupostos del Govern, malgrat que els anticapitalistes no han ni confirmat ni desmentit les afirmacions de Giró.

També ha afirmat, sobre la celebració de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Gobierno, que el clima “sembla favorable a la negociació” i que Sánchez té més marge que Vox, Cs i el PP per arribar a acords amb el Govern. Per tant, aquest no seria el pitjor dels escenaris possibles per a Catalunya per arribar a consensos.

Sobre la possibilitat que les seus de les grans empreses tornin a Catalunya ha dit que estaria molt content si ho fessin, però que no els ho demanarà: “Què dirien les empreses que es van quedar si ara donéssim incentius fiscals perquè tornessin les que se’n van anar?”, ha conclòs.

Ha insistit que les relacions de la Generalitat amb el món econòmic tenen, en les seves paraules, una doble direcció, i ha reivindicat “el dret d’estar degudament informats i amb una relació de cadascun al seu lloc”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut