Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Gabriel Rufián: el ‘xarnego independentista’ a qui li hagués agradat ser periodista

El cap de llista d'ERC té Joan Tardà com a referent polític

|

- Publicitat -

Gabriel Rufián Romero va néixer el febrer del 1982, té 41 anys, i es va criar a Santa Coloma de Gramenet. Ara viu de lloguer a Badalona i no té segona residència. Net d’avis andalusos, els seus pares tenien un taller de roba i Rufián explica que la seva mare “cosia roba per als rics de Barcelona”. Va fer els seus primers passos en la política integrant-se a Súmate i només dos anys després era cap de llista d’ERC a les eleccions generals del 2015. Al Congrés va formar tàndem amb qui considera el seu referent polític: Joan Tardà. Rufián ha treballat en l’àmbit de recursos humans però admet que li hagués agradat ser periodista.

Va estudiar a l’escola pública Verge de les Neus, de Santa Coloma, i és graduat en Relacions Laborals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després va cursar un màster de recursos humans a la mateixa universitat.

Publicitat

Rufián va iniciar els seus passos a la política el 2014 quan va entrar a Súmate i, posteriorment, va formar part del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El 2015, el president d’ERC, Oriol Junqueras, li ofereix ser el cap de llista del partit a les eleccions generals i fa així el salt a la primera línia de la política. És diputat al Congrés des del 2016 i aquesta serà la seva tercera legislatura. A més, des del 2019 exerceix de portaveu, quan va substituir el seu company inseparable, Joan Tardà, que va deixar la cambra baixa. En la seva primera intervenció a la tribuna del Congrés, Rufián es va presentar com un “xarnego independentista”.

ERC li va demanar que es presentés a les últimes eleccions municipals del maig com a cap de llista per Santa Coloma per intentar contrarestar el domini socialista de Núria Parlón, alcaldessa des del 2009. Però amb 4 regidors va quedar molt lluny dels 17 de Parlón. Rufián és des de fa un mes regidor de la ciutat on es va créixer.

Et pot interessar  Aragonès demana una "clara majoria" d'ERC per evitar que el PSC torni a acceptar els vots del PP per investir Illa

El cap de llista d’ERC no té cotxe ni moto. Explica que es mou habitualment en transport públic, tren d’alta velocitat o taxis.

Si no exercís de polític li hagués agradat ser periodista. Abans d’arribar al Congrés va treballar durant 10 anys en l’àmbit de selecció de personal. “Tinc 41 anys, vint dels quals cotitzats. Només set en política”, puntualitza.

Preguntat en relació amb quin candidat d’un altre partits se sent més proper i aniria a fer una cervesa, tria la membre de la llista de la CUP i actual diputada del Congrés, Mireia Vehí, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha quedat fora de la candidatura de Sumar.

Les principals aficions de Rufián són córrer i l’ornitologia. Parla català, castellà i “una mica” d’anglès. ‘Ángeles con caras sucias’ de Jonathan Wilson és l’últim llibre que s’ha llegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut