Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Francina Armengol, nova presidenta del Congrés amb 178 vots a favor i el suport de l’independentisme

Els vots independentistes han estat decisius perquè el PSOE ostenti la presidència del Congrés

|

- Publicitat -

L’expresidenta de les Illes Balears Francina Armengol ja presideix la Mesa del Congrés dels Diputats de Madrid. La primera data clau de la nova legislatura espanyola després de les eleccions del passat 23 de juliol ha conclòs satisfactòriament pels blocs progressistes espanyols, després de setmanes de nerviosisme arran de l’empat tècnic entre les candidatures del PSOE i el PP a la presidència de la Mesa del Congrés, i amb els partits independentistes jugant un paper decisiu en l’elecció de la presidència del Congrés.

Armengol, la candidata socialista a la Mesa del Congrés, ha aconseguit els vots suficients per a presidir la cambra, un total de 178, 14 dels quals pertanyen als partits independentistes, així com amb el suport de Sumar, EH Bildu, el PNB i el BNG. Tant ERC com Junts han anunciat poca estona abans de l’inici del ple que havien assolit dos acords diferents amb el PSOE a canvi que aquest rebés el seu suport.

Publicitat

A canvi del suport de Junts, el PSOE ha acordat l’ús del català al Congrés, la reobertura de la comissió d’investigació sobre les “clavegueres de l’Estat” i la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A. Amb els republicans, els socialistes s’han compromès a oficialitzar el català a l’Estat i la UE, investigar Pegasus i desjudicialitzar el conflicte polític. Malgrat l’entesa, tots dos partits independentistes han matisat que aquests acords només són en referència a la presidència de la Mesa del Congrés.

Et pot interessar  La Moncloa tanca la porta a la proposta de referèndum d'Aragonès
Publicitat

Opinió

Minut a Minut