Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

ERC votarà a favor d’Armengol a canvi d’oficialitzar el català a la UE, investigar Pegasus i desjudicialitzar el conflicte polític

El portaveu del partit al Congrés, i candidat en les darreres eleccions, Gabriel Rufián, ha estat l'encarregat d'anunciar l'entesa

|

- Publicitat -

Esquerra Republicana tanca un acord amb el PSOE per votar a favor de la candidatura de l’expresidenta balear, Francina Armengol, a la presidència de la Mesa del Congrés dels Diputats, en el que és la primera prova de foc de la legislatura després del 23-J. Els republicans han acordat donar suport al PSOE, a canvi de l’oficialitat del català a totes les institucions de l’Estat i europees, investigar Pegasus i desjudicialitzar el conflicte polític.

El portaveu del partit al Congrés, i candidat en les darreres eleccions, Gabriel Rufián, ha estat l’encarregat d’anunciar l’entesa entre la seva formació i els socialistes, així com d’exposar les condicions fixades per ERC. La compareixença s’ha produït després que Junts anunciés un principi d’acord amb el PSOE també per a la mesa. Totes dues formacions insisteixen que aquests acords es corresponen únicament amb la constitució de la Mesa, i no es refereixen a la investidura presidencial.

Publicitat

Tal com exposa ERC en un comunicat, els acords “es fonamenten i donen continuïtat a la feina feta l’última legislatura en el marc de l’estratègia de negociació política” al front de Madrid. Concretament, s’ha acordat l’elaboració d’una Llei orgànica perquè el català sigui llengua plenament oficial en totes les institucions de l’Estat -inclosa la justícia- i d’ús des de la primera sessió plenària al Congrés. També, l’acord inclou la culminació dels acords per a l’ús de la llengua catalana a les institucions europees, a més dels recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i altres llengües oficials de l’Estat. D’altra banda, s’ha acordat la creació d’una comissió d’investigació per l’espionatge polític amb Pegasus.

Finalment, els republicans asseguren que, segons aquesta entesa, “l’Estat es compromet amb la fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les “vies legals necessàries”, entre elles una “llei d’amnistia”. Tanmateix, els republicans han editat el missatge i eliminat la menció a la llei d’amnistia en el comunicat final.

Et pot interessar  Aragonès i Ayuso protagonitzen al Senat l'enfrontament per la llei d'amnistia

Amb tot, l’acord entre ERC i el PSOE permetrà als republicans facilitar una Mesa del Congrés de majoria del bloc progressista presidida per Francina Armengol, després que el PSOE hagi atès les condicions fixades pels republicans. La negociació per a la concreció operativa dels acords es desenvoluparà en el marc de la segona fase de la negociació, per a la investidura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut