Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Feijóo davant l’escàndol per la trama Gürtel tot: “El PP ja ha pagat les responsabilitats polítiques”

|

- Publicitat -

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reaccionat aquest divendres a la tercera condemna contra la seva formació com a partícip a títol lucratiu per la trama Gürtel, i ha apuntat que “si el PP no ha fet les coses bé, ho ha d’assumir”, perquè “si hi ha persones que s’han lucrat i han fet coses il·legals hauran de complir les penes” i “si eren afiliades al PP i utilitzaven el seu nom, el lògic és que el partit assumeixi la responsabilitat que li correspon”. “Si el meu partit fa 18 o 20 anys, o 15 anys ha tingut responsabilitat, el lògic que cal fer, en primer lloc, és demanar disculpes sobre aquest tipus de qüestions”, tot i que “crec que ha pagat prou responsabilitats polítiques en relació a aquests afers”, ha dit.

Feijóo ha fet aquestes manifestacions des de Galícia després que la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat novament el PP com a partícip a títol lucratiu per la trama Gürtel de Boadilla del Monte, a Madrid.

Publicitat

La formació haurà de pagar 204.198,64 euros pel “benefici evident” de les activitats de la trama

Segons la sentència, que ha estat aprovada per unanimitat, el PP va disposar de recursos il·lícits procedents de les comissions que rebien les empreses i de les arques públiques a les campanyes autonòmiques i municipals dels anys 2003 i 2007.

Els magistrats rebutgen el recurs que havia presentat el PP i confirmen la tesi de la Fiscalia. Consideren provat que la formació va obtenir beneficis de la manipulació de contractes públics i adjudicacions a dit a canvi de comissions que van acabar anant a parar a les seves arques. Estableixen que “de manera evident” el PP va obtenir rèdits fruit d’una “dinàmica de benefici mutu” gràcies a “conductes delictives”.

Així, “a partir de 2001 i fins al 2009 al municipi de Boadilla del Monte” Correa va “negociar personalment l’adjudicació de contractes públics” amb una operativa que “contravenia les normes de la contractació pública” amb la finalitat que recaiguessin a “empreses seleccionades pel grup a canvi del pagament d’una comissió”.

La sentència condemna 23 persones, entre els quals hi ha Francisco Correa i la seva mà dreta Pablo Crespo. Tots dos han estat sentenciats a 13 anys de presó. També ha estat condemnat l’exalcalde de Boadilla Arturo González, a 36 anys de presó.

A més, la sentència condemna el comptable José Luis Izquierdo, l’assessor fiscal José Ramón Blanco, els constructors José Luis Martínez, Alfonso García-Pozuelo i José Luis Ulibarri, a més de diversos empresaris.

Els atribueix delictes de malversació de fons, suborn, frau a l’administració, falsedat de document públic i blanqueig de capitals.

El tribunal té en compte l’atenuant de confessió i reparació de dany de bona part dels condemnats. No és així per a l’exalcalde de Boadilla, Arturo González, que “no ha contribuït de cap manera a reparar el dany” i que no va ajudar a esclarir els fets.

Tres condemnes en quatre anys

La d’aquest divendres és la tercera condemna al PP per la Gürtel des que va esclatar el cas. El maig del 2018 l’Audiència Nacional ja va condemnar la formació d’aleshores Mariano Rajoy a pagar 245.000 euros per les activitats de la Gürtel a Madrid, Castella i Lleó i Estepona (Màlaga).

Aleshores l’extresorer del PP Luis Bárcenas va ser condemnat a 33 anys de presó, i el líder del partit, Mariano Rajoy, va acabar perdent una moció de censura que va situar Pedro Sánchez per primera vegada a La Moncloa.

La segona condemna va arribar l’octubre del 2021, quan l’Audiència Nacional va emetre sentència per les obres de la reforma de la seu del carrer Génova de Madrid. Els magistrats van establir que el PP havia de pagar 123.669 euros com a responsable civil subsidiari de les activitats de Bárcenas.

Coincidint amb aquestes investigacions, l’aleshores líder del PP, Pablo Casado, havia anunciat mesos abans que el PP abandonaria la seu del carrer Génova, un fet que no s’ha produït.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut