Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1186
La República

Espanya es trenca a Castella i Lleó

Més de 200 intel·lectuals lleonesos en recolzen l’autonomia després que l’Ajuntament de Lleó aprovés una moció per separar-se de Castella

Redacció
Redacció 01/01/2020
El ple de l’Ajuntament de Lleó ha aprovat aquest divendres amb els vots del PSOE i de Podem una moció de la Unió del Poble Lleonès (UPL) a favor de la independència d’aquest territori de Castella i la creació d’una autonomia conformada per les demarcacions de Lleó, Zamora i Salamanca. PP i Cs s’han oposat frontalment a la iniciativa, que tampoc ha comptat amb el suport de la direcció del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. Diversos mitjans es fan ressò de les pressions de la direcció dels socialistes espanyols a l’alcalde socialista de Lleó, José Antonio Díez, perquè aparqués el debat de la moció.

La iniciativa s’ha aprovat amb els vots del PSOE, Podem i UPL i insta la Junta de Castella i Lleó i al govern d’Espanya a trobar una via legal i constitucional per crear una nova comunitat autònoma de la Regió Lleonesa separada de la de Castella.

Després d’aquest moviment, un grup d’intel·lectuals lleonesos han publicat un manifest firmat per més de 200 integrants, on mostren la solidaritat “amb la proposta de l’alcalde de Lleó a favor d’una autonomia lleonesa a l’empar d’una sabia reflexió cervantina: la verdad adelgaza y no quiebra y siempre anda sobre la mentira como el agua sobre el aceite’“. S’espera que en els pròxims dies hi hagi més firmes que recolzin aquest manifest que, segons ells, “molts intenten ocultar la realitat sobre aquest assumpte, fugint del discurs central: el declivi de la regió lleonesa”.