Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

ERC plantejarà al Congreso que un elector pugui votar fins a quatre vegades assumint el vot delegat

Els republicans intentaran que substitueixi la proposició de llei del Gobierno per derogar el vot pregat que s’exigeix als residents a l’estranger

Avatar
Agències 22/04/2021

ERC defensarà aquest dijous al Congrés una reforma electoral per permetre que els ciutadans espanyols residents a l’estranger puguin votar fins a quatre vegades en uns comicis, una en el seu nom i la resta assumint el vot delegat.

Així ho inclouen els independentistes catalans en el text que sotmetran a votació del ple amb intenció que substitueixi la proposició de llei que van presentar el PSOE i Unides Podem per derogar el vot pregat que s’exigeix als electors residents a l’estranger des del 2011.

ERC comparteix la idea de posar fi a aquest requisit que obliga els emigrats a demanar el vot amb antelació per poder-lo exercir, també anomenat vot pregat, i en el text afegeix alguns retocs per garantir la gratuïtat i celeritat del sufragi per correu i també del vot en urna als consolats.

Però l’esmena de totalitat, a la qual ha tingut accés Europa Press, inclou una tercera opció per als espanyols que resideixen a l’estranger de manera permanent o temporal: delegar el vot en urna a un altre elector de la seva elecció i de la seva mateixa província, emplenant un formulari que s’entregaria en mà a l’ambaixada o consolat.

Un mecanisme que podria arribar a xocar amb el principi de sufragi personal i amb la prohibició de votar més d’una vegada que contempla la llei orgànica del règim electoral general (LOREG).