Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

ERC paga 2 milions d’euros per a la fiança dels represaliats pel Tribunal de Cuentas

El partit ha pagat part de la fiança que l’òrgan judicial reclama per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017

Agències 15/10/2021
Pla americà del president d'ERC, Oriol Junqueras

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha pagat dos dels gairebé cinc milions i mig d’euros que el Tribunal de Comptes reclama com a fiança a la trentena d’ex alts càrrecs de la Generalitat expedientats per l’acció exterior del Govern durant els anys 2011 i 2017 per promocionar el procés independentista.

Fonts d’ERC han explicat que, en concret, els dos milions abasten tots els ex alts càrrecs que van estar al Govern entre el 2016 i el 2017. Les mateixes fonts han indicat que altres afectats estan dipositant béns immobles per avalar la fiança, malgrat que hi ha dubtes sobre si es podran aturar els embargaments “vista l’arbitrarietat i la celeritat” amb què actua el Tribunal. ERC fa una “crida a la solidaritat” per completar tot l’aval.
El partit republicà considera “un escàndol” i “vergonyosa” l’actuació del Tribunal de Comptes, òrgan “polititzat” del qual, precisament, ahir se’n va anunciar la renovació dels càrrecs amb el mandat caducat des del juliol en virtut d’un pacte de PSOE i PP. Els republicans acusen aquest organisme de perseguir el moviment independentista amb una “cacera econòmica sense precedents”, fet que considera “una forma més de repressió i fins i tot d’extorsió econòmica”.

També considera “molt greu” que l’òrgan actuï “sense acceptar cap termini” per dipositar els pagaments i veu “inacceptable i vergonyós” que els embargaments siguin imminents, tal com va ordenar ahir el Tribunal després de rebutjar l’aval de les fiances a través de l’Institut Català de Finances (ICF), en una decisió que serà recorreguda pel Govern.

Davant d’aquest escenari, ERC “s’ha vist obligada a actuar amb la màxima celeritat”. Per evitar “l’afectació personal i familiar de desenes de persones”, el partit, “amb un gran esforç de l’organització i la militància”, ha pagat dos dels gairebé cinc milions i mig que exigeix el tribunal. Es tracta de la part corresponent a les despeses imputables a “totes les persones que van tenir responsabilitats de govern entre el 2016 i el 2017”, entre els quals l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

ERC lamenta que que altres afectats “estan dipositant béns immobles” amb l’objectiu d’evitar l’afectació personal (ahir mateix un altre dels afectats, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, s’expressava en aquest sentit), però els republicans tenen dubtes sobre si aquesta maniobra podrà servir per aturar els embargaments, “vista l’arbitrarietat i la celeritat” amb què actua el Tribunal.

Per tot això, Esquerra Republicana ha fet una “crida a la solidaritat” per poder fer front a “aquest nou atac venjatiu” que, de retruc, és “un atac a tot el moviment independentista”.