Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC i PSOE pacten l’esmena a la malversació que castiga l’1-O

|

- Publicitat -

ERC i el PSOE arriben a un acord sobre la reforma al delicte de malversació i pacten l’esmena transaccional que el PSOE els proposava, segons la qual es rebaixen les penes de la malversació d’un a quatre anys a càrrecs que destinin recursos a finalitats impròpies. Aquesta esmena elaborada pel PSOE, tanmateix, continua castigant els actes de l’1-O, sota l’objectiu dels socialistes que cap acció que suposi el desviament de fons públics quedi castigat al Codi Penal. Els republicans, però, sostenen que el nou tipus de conducta punible introduït no s’adiu amb les conductes de l’organització de l’1 d’octubre. Podem, que ja ha comunicat que s’allunyava de l’esmena perquè no l’havia negociada, hi ha votat a favor.

Republicans i socialistes, amb tot, han acordat un text que defineix 3 tipus diferents de conductes castigades pel delicte de malversació. La primera és l’apropiació indeguda amb ànim de lucre per a l’enriquiment personal o d’un tercer; la segona, l’ús temporal de patrimoni públic per a un ús privat, i finalment, destinar patrimoni públic a una aplicació diferent de la que estava destinat.

Publicitat

En el primer dels casos, el d’enriquiment personal o d’un tercer, ERC i PSOE acorden retornar a les penes del Codi Penal del 2015 i estableixen penes de presó de 4 a 8 anys, i inhabilitació de 10 a 20 anys. En el segon supòsit, el de destinar patrimoni públic a ús privat, es mantenen les penes que hi havia al Codi Penal actual, les quals eren de 6 mesos a 3 anys de presó, i suspensió de càrrec públic entre 1 i 4 anys. En últim lloc, la tercera conducta és la que suposa penes d’entre 1 i 4 anys per a l’ús impropi, no té agreujants i estableix com a requisit que hi ha d’haver “un dany o entorpiment greu del servei” al que els diners estiguessin destinats. En cas que no existeixi aquest dany o entorpiment “greu”, la reforma castiga la conducta amb només inhabilitació d’1 a 3 anys i una multa de 3 a 12 mesos.

Et pot interessar  Sánchez cancel·la la seva agenda per "reflexionar" si vol continuar al càrrec després de les diligències a la seva dona

En tot cas, ERC celebra l’acord al qual ha arribat amb el PSOE i defensa que el nou tipus de conducta que pot ser castigada amb la malversació “no s’adiu tampoc a conductes com l’organització de l’1-O, i encara menys amb penes de presó, perquè no es va produir cap dany ni entorpiment greu del servei públic”.

L’acord, però, no ha estat ben rebut entre els altres partits independentistes, la CUP i Junts, que s’han queixat del fet que hagin tingut coneixement de l’esmena durant la mateixa ponència. Junts ha recordat que la seva formació té acusats de sedició.

Les esmenes s’han aprovat a la ponència de la reforma del Codi Penal, que s’ha reunit al Congrés dels Diputats. El pròxim dimarts, 13 de desembre, el text es votarà en comissió, i el dijous 15 es debatrà la reforma en un ple extraordinari.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut