Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC enceta la “setmana més decisiva” per assolir un acord pels pressupostos amb el PSC

|

- Publicitat -

Aquesta setmana és la “més decisiva” per encarrilar i assolir un acord pels pressupostos. Les reunions entre ERC i PSC s’han reactivat aquest mateix dilluns, 30 de gener, al Palau de la Generalitat, després que ERC cedís en la moció dels socialistes sobre la B-40. El líder del PSC, Salvador Illa, manté que hi ha “punts pendents” per tancar el pacte; en canvi, el president del Govern, Pere Aragonès, espera que després d’assumir les “contradiccions” per haver acceptat la B-40, l’entesa amb els socialistes es culmini els dies vinents. A més, a Palau confien que aquest possible acord permeti esgotar la legislatura.

La reunió d’aquest al matí la lidera la consellera Laura Vilagrà i la portaveu socialista Alícia Romero, junt amb altres membres negociadors de perfil més tècnic. Des de la seu dels socialistes mantenen que encara cal resoldre diverses carpetes, però tampoc concreten quines. En canvi, l’executiu català insisteix que ja no hi ha “excuses ni esculls” que facin endarrerir més l’acord, i que la trobada d’avui és per tancar els últims serrells.

Publicitat

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, recordava el passat dimarts que els republicans barregen com a opció portar els comptes al Consell Executiu sense cap nou acord, malgrat no ser “l’opció prioritària”. Tal com han afirmat fonts dels socialistes a l’ACN, abans del “gest” d’ERC, l’acord pels pressupostos era molt lluny. Ara, aquesta situació ha canviat lleugerament, i el Govern ja té la maquinària preparada per si el pacte amb el PSC es tanca a principis de setmana, i pot portar el projecte al Consell Executiu ordinari de dimarts, 31 de gener. Si no s’hi arriba, hi ha previst convocar una reunió extraordinària del Govern per no perdre temps. Aquest Consell Executiu aprovaria el projecte, i l’enviaria al Parlament per començar-ne la tramitació, segons ha sabut l’ACN.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

La Mesa i la Junta de Portaveus s’han de reunir per admetre a tràmit el projecte, i aprovar-ne el calendari de tramitació. A partir d’aquí, els consellers i conselleres de cada departament hauran de comparèixer a les comissions respectives per explicar les partides de cada àrea. Aquestes intervencions podrien tenir lloc a principis de febrer, si els pressupostos s’aproven a Govern durant l’inici de la setmana. Paral·lelament, s’obrirà un termini de 12 dies aproximadament per a la presentació d’esmenes a la totalitat. El ple del debat a la totalitat del projecte pressupostari tindria lloc en acabar aquest termini. Si les possibles esmenes a la totalitat que poden presentar els grups de l’oposició són rebutjades, els comptes continuaran la tramitació en comissió. D’altra banda, el calendari per a les esmenes a l’articulat s’allargaria una setmana més.

El possible pacte entre ERC i PSC d’aquesta setmana és ben rebut pels comuns, els quals han criticat el “bloqueig” de la negociació per part del PSC. A Junts no hi ha novetats sobre les seves converses amb el Govern pels comptes, tot i que fonts dels exsocis d’ERC entenen que els republicans ja han escollit el PSC, si bé ERC insisteix a no tancar la porta a un pacte a quatre bandes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut