Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els presos polítics surten de la presó utilitzant la classificació de Tercer Grau

|

- Publicitat -

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el líder d’ERC, Oriol Junqueras; i consellers legítims Raül Romeva i Jordi Turull han sortit a les 6.55 hores del matí d’aquest divendres de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), per primera vegada utilitzant la seva classificació de tercer grau, la semillibertat, amb la qual podran passar tot el cap de setmana a casa.

És el primer cap de setmana en què s’aplica el tercer grau als presos polítics condemnats per sedició en el judici de l’1-O, després que les juntes de tractament de les presons aprovessin el dijous aplicar la modalitat habitual del règim obert, i la resta de líders de l’1-O que estan a la presó sortiran també al llarg d’aquest divendres.

Publicitat

En sortir de la presó Cuixart ha declarat davant els periodistes que el tercer grau no significa per a ell res en concret perquè el que volen és “sortir de la repressió d’una vegada per totes”.

Preguntat pel que significa el tercer grau per a ell, Junqueras ha dit que està content de poder veure a la gent del seu poble: “Ja us ho podeu imaginar, segur que no fan falta molts detalls”.

Turull ha dit que malgrat no ser la llibertat completa, feia molt temps que esperaven aquest cap de setmana, i preguntat per què farà aquests dies, ha dit: “Tinc ganes de donar les gràcies a tothom, a tanta gent com em pugui trobar perquè ens han donat tanta força, tant coratge i tanta esperança”.

No és llibertat. Dilluns, a la presó 

El tercer grau els permetrà passar tres nits a casa, per la qual cosa no tornaran a la presó fins al dilluns, i dormir els altres quatre dies de la setmana a la presó, quan passaran entre 8 i 11 hores al centre penitenciari.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Durant les hores que passin fora de la presó, podran continuar amb els treballs i voluntariats que han fet fins ara, estant classificats en segon grau i utilitzant l’article 100.2 del Reglament Penitenciari.

La classificació en tercer grau parteix de la proposta de les juntes de tractament de la presó de Dones de Barcelona, Wad-Ras, Lledoners (Barcelona) i Puig dels Basses (Girona), que va avalar el Servei de Classificació de la Conselleria de Justícia.

Una vegada adoptada la mesura, la Fiscalia pot presentar un recurs davant el Jutjat de Vigilància Penitenciària –mantenint-se el tercer grau fins que resolgui–, i en última instància davant el tribunal que els va sentenciar, el Suprem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut